Máte rádi oříšky? Zajímá Vás, co jíte? Záleží Vám nejen na ceně, ale hlavně na kvalitě?

Pak jste tady správně! Nabízíme Vám nejrůznější druhy lahodných oříškových krémů bez jakýchkoli aromat, ztužených tuků a jiných pochybných přísad. Ať už si vyberete sladkou nebo slanou variantu, nemůžete udělat chybu :)

Oříšky obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Krémy z oříšků mají navíc lahodnou, plnou chuť a jsou velmi lehce stravitelné. Můžete si je vychutnávat samotné, namazat na čerstvý chléb či knackebrot, vytvářet z nich nevšední omáčky k masu i zelenině. Sladké krémy jsou úžasným základem pro skutečně poctivé a bohaté moučníky plné intenzivních chutí, pro domácí zmrzliny, poháry a koktejly. Kouknětě na naše recepty a nechte se inspirovat. Nebo si zatím pročtěte ty nejčastější dotazy:

Kde se dá najít složení a výživové informace o vašich máslech?

Složení najdete na našich stránkách u každého výrobku – od kalorické hodnoty až po obsah některých vitamínů a minerálů. 

Informace pro alergiky: Obsahuje arašídy, skořápkové plody a mohou se vyskytnout stopy sezamu.

Kolik je v oříškových máslech cukru?

V neslazených variantách samozřejmě žádný. Ve slazených verzích najdete 10% třtinového cukru.

Kolik je v oříškových máslech soli?

Žádná. Ačkoli jsme na začátku přidávali do krémů symbolickou špetku soli pro zvýraznění chuti, na vaše žádosti jsme od toho brzy upustili. Takže se opravdu nebojte..

Jakou mají vaše másla trvanlivost?

Datum spotřeby neotevřených másel je určeno datem spotřeby výchozích surovin. Másla, která si zakoupíte na našem e-shopu, mají obvykle trvanlivost 3 – 6 měsíců. Nicméně ořechy nejsou potravinou podléhající rychlé zkáze, jde tedy hlavně o orientační datum minimální trvanlivosti, výrobky určitě nejsou po uplynutí této doby „zkažené“.

Otevřené máslo můžete skladovat při pokojové teplotě i v lednici. Doporučujeme vám je spotřebovat do 4 týdnů, v chladu však vydrží i několik měsíců.

"Věděli jste, že... ve Spojených státech existuje zákon, podle kterého výrobek s označením "arašídové máslo" musí obsahovat minimálně 90% arašídů? V ČR bohužel taková regulace neexistuje a tímto pojmem si  tak v podstatě může označit kdokoliv cokoliv. Proto vybírejte dobře!" S našimi másly máte 100% jistotu :)"

Proč je nahoře tolik toho oleje?

Olej z oříšků má tendenci se oddělovat od „sušiny“ a usazovat se na povrchu vašeho oříškového krému. Jde o normální jev, který navíc potravinu přirozeným způsobem konzervuje. Máslo si ovšem před konzumací pořádně promíchejte, ať nejíte olej samotný..

Proč je to máslo z kokosu tak ztuhlé a tvrdé?

Kokosový tuk ztuhne už při teplotě 25 stupňů – stejně se chová i krém z něj vyrobený. Při vaření se vám rozpustí sám, chcete-li si jej namazat, jednoduše malé množství na chvíli zahřejte v mikrovlnné troubě nebo nad párou.

Jsou vaše oříškové krémy raw (syrové, vitariánské, živé)?

Některé ano, některé ne. Másla z kokosu, makadamových a para ořechů jsou stoprocentně raw, másla z arašídů, kešu, pistácií, mandlí, lískových oříšků, a vlašských oříšků máme pražená. 

Másla mi chutnají, ale nevím, s čím je jíst. Jak ještě se dají využít?

Podívejte se do naší sekce Recepty, kde najdete způsoby využití, které by vás třeba nenapadly. Zkoušejte a experimentuje – překvapivě dobře chutnají másla se zeleninou nebo luštěninami, arašídová i kokosová omáčka je výborná pod maso, vlašský ořech se hodí k sýrům a lískový zase do čehokoliv sladkého. Zkuste různé druhy pečiva nebo krekrů, ne na každém chlebu chuť másla opravdu vynikne, nicméně až si najdete to své, těžko se toho budete chtít někdy vzdát :)

"Věděli jste, že.. kokosové palmy se pěstují ve více než 80 zemích světa? Samotné kokosové ořechy jsou pak velmi odolné plodiny - dokážou například plavat přes oceán i stovky kilometrů!"

Nevím, zda koupit slazené nebo neslazené máslo. Která jsou lepší a jak velký je mezi nimi rozdíl?

Těžká otázka :) Stoprocentní chuť čistých ořechů v pomazánce bez přísad může být pro některé z nás hodně intenzivní a zpočátku asi nezvyklá. Pokud si sladíte např. čaj a kávu, kupujete si běžné sladkosti z obchodu a sladké obecně vyhledáváte, zkuste to zpočátku se slazenými krémy.

Pokud sladíte málo nebo vůbec, preferujete přirozenou chuť potravin a ořechy opravdu milujete, určitě vám budou chutnat i čistě přírodní verze bez cukru.

Asi není překvapivé, že slazené druhy vyhledávají více muži, ale pozor, není to pravidlem :-) Záleží také na druhu oříšků – jednotlivé typy se od sebe obsahem cukru liší, což jste při jejich ochutnávání určitě zaznamenali. A tak zatímco kešu ořechy nebo kokos jsou přirozeně sladké samy o sobě – stejně jako neslazené máslo z nich - para ořechy nebo vlašské ořechy mají sacharidů méně a někomu mohou více vyhovovat v přislazené podobě.

Zas tak velký rozdíl ovšem mezi másly není – vyzkoušejte prostě jednu variantu v obou verzích a budete mít hned jasno :-)

Chci ochutnat/věnovat někomu vaše máslo poprvé a nevím, jaké zvolit. Poradíte mi?

Pro začátek určitě doporučujeme máslo lískooříškové, mandlové nebo vlašský oříšek. Mandlové je velmi jemné a neutrální, v podstatě s ním nejde nic zkazit. Vlašské ořechy jsou v Česku typické a velmi oblíbené a lískooříškové máslo zase všem připomene jejich milovanou Nutellu. Ostatní krémy jsou také úžasné, ale chuťově specifičtější a překvapivě mnoho lidí například arašídy nebo kešu ořechy vysloveně nesnáší :)

Které z vašich másel je nejlepší?

Na to si určitě rádi najdete odpověď sami :) Všeobecně se dá říct, že tuk je nosičem dobré chuti potravin a tuku mají ořechy opravdu hodně. Proto jsou všechny naše krémy tak lahodné a rozplývají se na jazyku. Vůbec nejvíc tuků ze všech ořechů obsahují makadamové ořechy - máslo z nich je naší nejaktuálnější novinkou a zákazníci si zatím jeho úžasnou máslovou chuť nemohou vynachválit. S čímž souvisí i další otázka...

 

Je to vůbec zdravé, když je to tak tučné?

Ano, je. Nízkotučné diety byly hitem někdy v 80. letech minulého století, dnes už se naštěstí ví, že samotným omezováním tuků ve stravě prostě nezhubnete. Tuk snižuje glykemický index jídla, což znamená, že vás pokrm zasytí na delší dobu – určitě jste si všimli, že když si přidáte do kaše ořechové máslo, nemáte hlad celé dopoledne. Oříšky navíc obsahují celou řadu minerálů, podporují růst vlasů a nehtů, nervovou činnost.. Vyjmenovávat všechny jejich dobré vlastnosti by zkrátka vydalo na celý další článek :)

 

"Věděli jste, že.. vlašské oříšky v našich máslech Nutspread pochází výhradně z České republiky?"

 

Proč vyzkoušet ořechové máslo Nutspread?

100% přírodní, chuťově neodolatelné a silně návykové – takové jsou naše oříškové krémy

Nebojte se zkusit něco nového! Másla a pasty z ořechů jsou krásným důkazem toho, že jídlo může být jak zdravé, tak i dobré. Zapomeňte na pověry o tom, že po ořechách se tloustne a vychutnejte si je v té nejintenzivnější podobě – v našich oříškových krémech. Třeba proto, že:

1) Mají opravdu výbornou chuť, na kterou si velmi rychle zvyknete a nebudete se jí chtít vzdát.

2) Jsou plné vitamínů, minerálů a zdravých tuků – postarají se vám o krásné lesklé vlasy, pevné nehty a pružnou pokožku.

3) Mají nízký glykemický index - zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru, takže jsou výborné pro diabetiky a každého, kdo si hlídá váhu. Zároveň jsou velmi snadno stravitelné a můžete si je tak dopřát třeba i před sportem nebo během něj.

4) Neobsahují živočišné produkty a cholesterol, takže je mohou s klidem jíst i vegetariáni a  vegani.

5) Jsou vyrobené pouze z přírodních surovin, bez konzervantů, barviv a aromat. Neobsahují přidané oleje ani žádné další látky.

Namazat na chleba nebo sníst lžičkou – to napadne asi každého. S oříškovými krémy se dá ale kouzlit mnohem víc..

Dochází Vám nápady, co snídat a svačit?

Nudí vás chleba namazaný máslem?

Nevíte, co si dát do palačinek a na tousty, jak ozvláštnit domácí dezerty a čím ochutit jogurty nebo tvarohy?

Přemýšlíte nad neobyčejným základem pro vaše omáčky, zmrzliny, zálivky a pomazánky? Nebo prostě jen hledáte nějakou dobrotu, která vás zasytí a bude zároveň i zdravá?

Ať už je příležitost jakákoli, s oříškovými krémy nemůžete udělat chybu. Podívejte se na naše recepty!

Milovníky přírodních chutí zaujmou neslazené varianty, pro mlsnější jsme připravili krémy jemně doslazené třtinovým cukrem.

Ať si vyberete voňavý lískooříškový, klasický arašídový, jemný mandlový, úžasně zemitý z vlašských oříšků, z para oříšků i kešu, neobyčejný pistáciový, kokosový nebo dokonce makadamový, určitě si pochutnáte. 100 gramů, 250 gramů nebo rovnou celý kilogram – záleží jen na Vás, jak velkou máte chuť.

Na přání Vám připravíme krémy ochucené skořicí i kakaem nebo namíchané z různých ořechů přesně podle Vás. Vyzkoušejte také naše nové malé svačinky – vaše oblíbené oříškové pomazánky v lehoučkém stogramovém kelímku. Ideální do školy, na cesty nebo kdykoli Vás přepadne chuť na něco dobrého..           

Nezbytně musí následovat otázka...

A netloustne se po tom??!

Proč bych se měl cpát ořechy, když se snažím zhubnout? A jak by mohlo být zdravé něco, co je v podstatě samý tuk?! Podobné názory jsou hluboce zakořeněné hlavně ve starší generaci - jistě si vzpomenete na proslulou (poválečnou!) „potravinovou pyramidu“, která za základ zdravé výživy považovala hory brambor, chleba a těstovin. Ale.. časy se mění :-) 

Uběhlo pár let a hlasy typu, že tuk je největším nepřítelem lidstva, pomalu, ale jistě utichají. Moderní výživové směry ubírají na sacharidech, vyhýbají se mouce a tuk využívají jako nejdůležitější složku naší stravy. Naštěstí! Bez tuků se totiž v našem těle netvoří správné hormony, chybí nám důležité vitamíny a organismus strádá. Přitom na rozdíl od sacharidů tuky nezvyšují hladinu krevního cukru, zasytí na dlouhou dobu a našemu jídlu dodají bohatou, plnou chuť. Člověk potřebuje z tuků jíst omega-3 i omega-6 mastné kyseliny – a tím nejzdravějším zdrojem omega-6 jsou právě ořechy. Ač jsou jejich kalorické hodnoty doslova astronomické, tělo si s nimi umí poradit. Vyživí s nimi vaše vlasy, nehty a pokožku, posílí vaše nervy, podpoří mozek a koncentraci. Na uložení do tukových zásob už toho pak vážně moc nezbyde..

Takže i když to zastánci konzervativních názorů asi nikdy nepřipustí, není to arašídové máslo, po kterém se přibírá. Na vině je ta bageta, na kterou si ho namažete..                                             

 

 

"Věděli jste, že.. arašídy jsou ve skutečnosti luštěniny? Ač je většina z nás považuje za oříšky, botanicky se řadí do stejné kategorie jako hrách, čočka nebo fazole. A mají tedy i stejné výhody - nízký glykemický index, vysoký obsah bílkovin, hořčíku a vitamínů skupiny B, skvělou chuť a všestranné použití."