Ořechy jsou přece strašně tučný!

Nutspread 100- pistáciový krém.jpg

Proč bych se měl cpát ořechy, když se snažím zhubnout? A jak by mohlo být zdravé něco, co je v podstatě samý tuk?! 

Podobné názory jsou hluboce zakořeněné hlavně ve starší generaci - jistě si vzpomenete na proslulou (poválečnou!) „potravinovou pyramidu“, která za základ zdravé výživy považovala hory brambor, chleba a těstovin. 

Ale.. časy se mění :-) 

Uběhlo pár let a hlasy typu, že tuk je největším nepřítelem lidstva, pomalu, ale jistě utichají. Současné výživové směry ubírají na sacharidech, vyhýbají se mouce a tuk využívají jako nejdůležitější složku naší stravy. Naštěstí! Bez tuků se totiž v našem těle netvoří správné hormony, chybí nám důležité vitamíny a organismus strádá. Přitom na rozdíl od sacharidů tuky nezvyšují hladinu krevního cukru, zasytí na dlouhou dobu a našemu jídlu dodají bohatou, plnou chuť.

Člověk potřebuje z tuků jíst omega-3 i omega-6 mastné kyseliny – a tím nejzdravějším zdrojem omega-6 jsou právě ořechy. Ač jsou jejich kalorické hodnoty doslova astronomické, tělo si s nimi umí poradit. Vyživí s nimi vaše vlasy, nehty a pokožku, posílí vaše nervy, podpoří mozek a koncentraci. Na uložení do tukových zásob už toho pak vážně moc nezbyde..

Takže i když to zastánci konzervativních názorů asi nikdy nepřipustí, není to arašídové máslo, po kterém se přibírá. Na vině je ta bageta, na kterou si ho namažete.. 

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás