Glykemický index aneb Proč jste po ořechovém másle tak skvěle zasycení?

27.07.2015 13:26

Ztrácíte se v dnešní záplavě nových výživových doporučení, „převratných“ zdravotních výzkumů a dietních výstřelků? Není divu – móda se v tomhle ohledu rychle mění a člověk pomalu neví, jestli dřív vyškrtat ze stravy cukry, tuky, éčka, lepek, jíst jenom kořínky nebo snad nejíst raději nic.. 

Když pomineme, že k výsledku může vždycky vést víc cest a nic neplatí stoprocentně a na každého, je tu jedna věc, kterou se hlídat rozhodně vyplatí - glykemický index. O něm jste už určitě někdy slyšeli, že?

Tento zajímavý parametr zjednodušeně řečeno udává, jak rychle vám po dané potravině stoupne hladina krevního cukru a tím pádem také to, na jak dlouho vás určité jídlo zasytí. GI se měří jen u potravin s obsahem sacharidů (tj. maso, sýry, vajíčka atd. jej mají nulový) a platí zde jednoduché pravidlo, že čím nižší GI, tím lépe pro vás. Tady je pár příkladů:

nízké GI = nižší než 55: veškerá zelená zelenina, houby, arašídy, veškeré ořechy a semínka, luštěniny, arašídové a ořechové máslo, hořká čokoláda, kakao, avokádo, bobulovité a citrusové ovoce, žitný celozrnný chleba, tmavá rýže a těstoviny vařené al dente, pohanka, quinoa atd.

střední GI = 56 – 69: brambory vařené ve slupce, ovesná kaše, ovoce v konzervě, tmavý pšeničný chleba, zmrzlina, běžné těstoviny atd.

vysoké GI = vyšší než 70: hranolky, bílá rýže a pečivo, piškoty, bonbóny, cukr, marmelády, datle, sladká vařená a pečená zelenina – mrkev, dýně, řepa, brambory bez slupky - popcorn, meloun, limonády, pivo,.. jednoduše řečeno vše plné samotných sacharidů, vše rozvařené, přeslazené, bez vlákniny a bez živin

Jednoduché, ne?

Zatímco potraviny s nízkým GI mají vysokou sytivost a udržují hladinu cukru v rovnováze, ty s GI vysokým vás nejenom nezasytí, ale ještě podporují vaši chuť na další a další cukry. 

To je přesně ten důvod, proč vám po samotné koblize/hranolcích okamžitě vyhládne, zatímco po pár lžicích ořechového másla se cítíte tak dlouho sytí a spokojení – vláknina, tuky a bílkoviny v něm totiž dodají vašemu tělu opravdové živiny, ne jenom prázdné kalorie.

Naproti tomu jednoduché sacharidy a potraviny s vysokým GI způsobují „vlčí hlad“ a pokud je nekombinujete aspoň s trochou bílkovin nebo zdravých tuků, většinou se neovládnete a přecpete se jich. Už chápete, proč je tak snadné zblajznout pytlík gumových medvídků, chipsů nebo popcornu na posezení?

Rovněž by vám teď mělo být jasné, že třeba takové dva suché rohlíky jsou pro tělo mnohem horší než jeden doplněný sýrem, zeleninou nebo právě arašídovým máslem.

A jestli nestačí dát si koblihu a slíbit si, že skončíte jenom u jedné? No.. nestačí! Samotná sacharidová nálož je totiž pro slinivku obrovská zátěž, která organismus nutí neustále vyplavovat větší a větší dávky inzulinu – po nějaké době takovéto stravy už na něj buňky nereagují a v těle vzniká inzulinová rezistence, hormonální nerovnováha a další věci, které rozhodně nechcete..

Ale už dost strašení :) Zakončeme to optimisticky tím, že ořechové máslo je i díky svému nízkému glykemickému indexu skvělou potravinou pro všechny z vás, kterým záleží na vlastním zdraví. Dejte si ho, kdykoliv na něj máte chuť – bude vám po něm dobře, budete sytí a plní síly :-) 

Zpět