Víkendový rozhovor - Eliška Šíchová

14115629_10208577225285873_1747524598741822987_o.jpg

Ať už jste kulturista v přípravě nebo maminka na mateřské, ať s našimi máslíčky hubnete, nabíráte nebo pečete na zakázku - láska ke kvalitnímu jídlu nás spojuje všechny:) Koho si představíme v dalším zákaznickém rozhovoru? Čtěte a dozvíte se!

Od sedmnácti si sama vaří, má vlastní stánek s falafelem a její arašídové sušenky jsou tak dobré, že si na nich smlsnete i v jedné pražské kavárně :) Poznejte Elišku Šíchovou!

1. Eliško, prozraďte nám něco o sobě - kolik Vám je let, odkud jste a jak jste se vlastně dostala k vaření nebo vůbec nějakému zdravému životnímu stylu?

Dobrý den, je mi 22 let a do svých jedenácti jsem vyrůstala v malé vesnici na Moravě, potom jsme se přestěhovali do Prahy. K vaření jsem se dostala asi v sedmnácti letech - máma hodně pracovala a nebyla moc doma, tak jsem začala experimentovat v kuchyni sama. Vaření mě bavilo čím dál tím víc, postupně jsem začala pořádat i hostiny pro rodinu a kamarády. 

Největší vliv na to, co teď dělám, měl ale můj pobyt ve Francii. Moje hostitelská rodina - mimo pěstování zeleniny - ještě provozovala stánky s falafelem na trzích. Ten nápad se stánkem se mi moc líbil, tak jsem začala intenzivně šetřit a sbírat zkušenosti v gastronomii. Za necelý rok se mi podařilo otevřít si vlastní Bistro Paralela na bývalém Nákladovém Nádraží Žižkov v Praze.

Mám tu stánek s falafelem a hranolkami, navíc tu každou letní sezónu funguje kavárna a letní kino v kolejišti.

Mimo to také dělám různé cateringy na objednávku - svatební hostiny, brunche, snídaně do kanceláře, občerstvení na oslavy/ pro kapely atd..

2. Většina zákazníků se netají tím, že naše máslo obvykle snědí lžící přímo z kyblíku :) Vy jste, zdá se, opačný případ – s máslíčky vaříte, pečete, vytváříte spoustu veganských dobrot. Dokážete říct, co vaříte nejraději nebo nejčastěji, případně nějaký tajný tip z Vaší kuchyně? Máte raději slaná nebo sladká jídla?

Popravdě řečeno - první lžíci si taky dávám rovnou z kyblíku, nemůžu prostě odolat! Každopádně experimentování s vašimi másly a vytváření receptů mě moc baví. Třeba z arašídového másla ráda dělám indonéskou omáčku gado-gado, která je skvělá na namáčení zeleniny, někdy ji dávám také na falafel. Také někdy přidám máslo na závěr do kari nebo do mrkvové polévky

Pro kavárnu z něj peču bezlepkové a veganské sušenky z pohankové mouky. Perfektně drží i bez vajec a lepku, to právě díky arašídovému máslu, které funguje jako pojidlo. Obecně v pečení oříšková másla mohou částečně nahradit olej a přidanou hodnotou je plnější chuť, hutnější a vláčnější textura.

Co ale na těchto máslech miluji nejvíce? Během okamžiku z nich můžete vyrobit skvělé rostlinné mléko bez namáčení oříšků, nutnosti použití super-ultra-blenderu a složitého cezení! Prostě jen smícháte pár lžic (množství podle chuti, čím více, tím samozřejmě krémovější a hustší mléko) s vodou, troškou soli a sirupem/cukrem/namočenými datlemi a rozmixujete. Za pár vteřin máte čerstvé oříškové (ne)mléko za nízkou cenu a bez zbytečných tetrapaků a sladidel!

Jinak já osobně vařím nejradši slaná jídla, která jsou i trochu nasládlá :-)

Podělím se také o jednoduchý recept na bezlepkové veganské sušenky. Peču je hlavně s arašídovým máslem, ale jsou skvělé s jakýmkoli jiným.

1 ½ hrnku pohankové mouky (může být i rýžová, ale nemá tak oříškovou chuť)

125g cukru

špetka soli

125g kokosového oleje

125g oříškového másla

50g oříšků

1 vrchovatá lžíce mletého lněného semínka

5 lžic vody

Promíchejte mouku s cukrem a se solí. Přidejte kokosový olej, oříškové máslo a oříšky, důkladně prohněťte rukama, dokud nevznikne rovnoměrná drobenka. Smíchejte lněné semínko s vodou a nechte pár minut odstát, dokud směs nenabobtná - vytvoří lepkavou hmotu, která funguje jako pojivo. Přidejte namočené lněné semínko do drobenky a uhněťte z něj kompaktní těsto. Pokud se stále drolí, přidejte trošku vody. Z těsta uválejte kuličky (cca po 50-60g), mírně je “splácněte” do plochy a pečte na 180°C 15-20 minut, podle toho, jak je chcete mít zlatavé a křupavé.

3. Vaše sušenky a další výrobky s našimi krémy jsou tak dobré, že je od vás dokonce odebírají kavárny. Můžete uvést, které to jsou, aby zákazníci věděli, kam zajít :)?

Věci, které peču, odebírá kavárna Ye’s Café na Letné. Tam jsou k dostání arašídové sušenky nebo mrkvový dort z vlašského másla a spoustu dalších dobrot, které vyrábím.

4. Vzpomenete si, kdy jste vlastně poprvé ochutnala nějaké oříškové máslo? Které máte nejraději a kolik ho dokážete sníst?

Páni, první oříškové máslo nevím, to už bude dávno. Nejspíš to bylo nějaké nedobré arašídové máslo ze supermarketu. Jinak nejraději mám asi kešu máslo, které snídám s rozmačkaným banánem a granolou - nebezpečně dobrá kombinace!

5. Mnoho našich zákazníků si striktně hlídá stravu, jak jste na tom Vy? Počítáte kalorie, vážíte si každou sušenku – nebo si dobré jídlo prostě jen užíváte :)?

Já určitě nic nepočítám, musím toho přeci hodně ochutnat. A také si to patřičně užívám :)

6. Je ještě něco, co byste ráda vzkázala našim zákazníkům, čtenářům a všem milovníkům dobrého jídla?

"Experimentujte a objevujte, vaření je hra :)"

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů.

 

Zaujal Vás náš rozhovor? Rádi si popovídáme i s Vámi! Napište nám na nutspread@nutspread.cz a určitě se domluvíme :)



Více zde: http://www.nutspread.cz/news/arasidove-maslo-nutspread-v-susenkach-falafelu/

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás