Víkendový rozhovor - Lenka Turoňová

Ať už jste kulturista v přípravě nebo maminka na mateřské, ať s našimi máslíčky hubnete, nabíráte nebo pečete na zakázku - láska ke kvalitnímu jídlu nás spojuje všechny:)

V dalším ze zákaznických rozhovorů vyzpovídáme doktorandku informatiky Lenku Turoňovou. Lenka zatím není naším typickým máslíčkovým „závislákem“ – tuky byly vždycky jejím postrachem a cestu k oříškům i našim krémům si teprve hledá. O sportu má ovšem jasno – na You Tube vytvořila vlastní cvičební program a snaží se motivat k pohybu i ty nejlínější a nejvytíženější z nás :) Jak se donutit  vstát z gauče a proč je intenzivní cvičení lepší než jen kardio? Čtěte v dnešním rozhovoru!

1. Dobrý den, Lenko. Na úvod - kolik Vám je let, odkud jste a jak jste se vlastně dostala ke cvičení, k oříškovým máslům nebo vůbec nějakému zdravému životnímu stylu?

Dobrý den, je mi 28 let, pocházím z Hrádku, ale už 8 let žiju v Brně, kde aktuálně studuji PhD. Ke studiu jsem si vybrala trochu jiný obor než většina holek, a to informatiku.

Co se týká sportu, věnovala jsem se atletice, taekwondu, tančila jsem v ZUŠ, ale v poslední době mě zaujalo TRX a intenzivní kruhové a intervalové tréninky, které mě posouvají dál. Bez sportu si svůj život nedokážu představit. Myslím si, že sport by měl být součástí života každého z nás, a to nejen kvůli udržení postavy, ale především zdraví.

Se zdravým stravováním je to stejné - jako spousta žen jsem si prošla různými dietami, ale ty představují extrémy, které nejsou dlouhodobě udržitelné. Součástí vyváženého jídelníčku by měly být základní potraviny jako je zelenina, ovoce, celozrnné a mléčné výrobky, maso (pokud nejste vegetarián), semínka a v neposlední řadě také zdravé tuky. Právě jejich přidání do jídelníčku pro mě bylo velkou výzvou, protože pro mě vždy byly jako pro spoustu lidí strašákem. Uvědomuji si ale, že jsou pro tělo potřebné stejně jako třeba sacharidy, bílkoviny a vláknina. Postupně se tak snažím jíst víc potravin, jako jsou například ořechy v podobě oříškových másel, která může člověk do pokrmu lehce zakomponovat. 

2. Na You Tube jste vytvořila vlastní cvičební program GO 20, kde mohou zákazníci mimo jiné vyhrát Oříšková másla Nutspread. Můžete nám o programu říct něco více – komu je určený, jaká je náročnost a kdy zákazník uvidí první výsledky :)?

Často se setkávám s lidmi, kteří mají snahu zhubnout, ale věnují se obvykle čistě kardio cvičení. Jejich tělo si ale po určité době na pohyb zvykne a váha se přestane snižovat. Potřebují nový impulz, který by jim pomohl pokračovat v hubnutí, a tím může být intenzivnější cvičení, které v sobě spojuje jak kardio, tak i posilování, díky kterému si lidé postavu zpevní a zrychlí svůj metabolismus. A právě intenzivní intervalové trénink propojující kardio a posilování jsou součástí mého cvičebního programu GO 20.

Jednotlivé tréninky trvají jen 20 minut, takže program je vhodný jak pro časově vytížené pracující lidi, tak maminky, které se musí starat o děti a nemají na sebe moc času. Tréninky jsou intenzivní, tak aby člověk získat z těch 20 minut maximum, ale zároveň jsem připojila lehčí variantu ke všem cvikům tak, aby se mohli zapojit i začátečníci a ti, kteří nemůžou dělat ze zdravotních důvodů výskoky, sedy-lehy nebo kliky.

Výsledky se mohou u každého lišit, protože nezáleží jen na cvičení, ale i denním režimu, spánku a především na stravě. Zpevnění postavy a zlepšení kondice by však měl každý po měsíci pravidelného cvičení určitě pocítit.

3. Mnoho lidí tvrdí, že nemají na cvičení čas – myslíte si, že jde jen o výmluvy? Jak se daří Vám vše skloubit, najdete si prostor na sport každý den?

Ano, často jde jenom o výmluvy – sice chápu, že spousta lidí má časově náročné povolání a povinnosti, ale pokud člověk opravdu chce, půl hodiny denně si na cvičení najde, i kdyby měl vstávat o něco dřív nebo jít o něco později spát. Důležité je stanovit si priority, protože člověk by měl sportovat také kvůli svému zdraví, a to by mělo mít pro člověka jistou prioritu, a také si stanovit pevný čas na cvičení a přizpůsobit tomu svůj denní program.

Především v době studia jsem poznala, že nemám příliš času nazbyt, protože jsem trávila dny a večery programováním a studiem. A právě v té době jsem začala s krátkými intenzivními tréninky, které jsem mohla dělat doma. Nemusela jsem nikam chodit, stačilo si zapnout video a po odcvičení jsem zas mohla pokračovat v denním režimu. Teď se snažím najít si času na sportování víc, protože už neberu sport jen jako způsob, jak si udržovat postavu a být fit, ale také jako prostředek k odpočinku, který člověk potřebuje také.

4. Co má podle Vás dělat člověk, který čas třeba má, ale je líný i vstát z gauče :)? Co považujete za nejlepší motivaci, jaký je Váš tajný tip : )?

Základem je uvědomit si, proč člověk chce se cvičením začít a co od toho očekává. Ze začátku by člověk neměl od sebe očekávat příliš, aby nebyl zklamaný. Je dobré si třeba říct, že si každý den najdu 10 minut a zacvičím si. 10 minut cvičení denně vám sice štíhlou postavu nevykouzlí, ale je to lepší, než kdybyste jen seděli na gauči a nedělali nic. Navíc jde o to překonat ten počáteční odpor a udělat si ze cvičení zvyk, který budete dodržovat a který se stane přirozenou součástí vašeho dne.

Další důležitou věcí je vybrat si sport, který vás skutečně baví. Pokud se dočtete, že nejvíce kalorií spálíte, pokud budete běhat, ale vás běhat nebaví, tak se na to vykašlete a vyberte si třeba dance kardio nebo klidnější jógu, kterou můžete spojit třeba s pravidelnými procházkami.

A právě tyto dvě věci jsou pro mě nejdůležitější. Cvičení je součástí mého denního režimu, takže by mě nenapadlo, že bych třeba týden nešla cvičit vůbec. Vybrala jsem si cvičení, které mě skutečně baví a přináší mi radost a odreagování.

5. Jak důležitá je pro Vás strava v kombinaci se sportem? Co ráda jíte a vaříte a které z našich másel máte nejraději?

Strava je podle mě velmi důležitou součástí zdravého životního stylu. Naše tělo potřebuje energii, abychom mohli efektivně cvičit, a také živiny, aby správně regenerovalo. Snažím se praktikovat pravidlo 80/20. To znamená, že základem je zdravá strava složená ze základních potravin a zbytek tvoří to, na co mám zrovna chuť. Je dobré držet vše v jisté rovnováze a nezabíhat příliš do extrémů, jen tak lze vybudovat stravovací režim, který je dlouhodobě udržitelný.

Nejvíce času strávím v kuchyni asi ráno. Mám ráda snídaně. Bez snídaně si nedovedu pořádný den představit. Moje nejoblíbenější snídaně v poslední době jsou ovesné kaše nebo pohankové vafle. Právě u nich jde velmi dobře využít oříšková másla. Musím říct, že ořechy mezi mé oblíbené potraviny nepatří, a proto, když už bych si měla dát nějaké ořechové máslo, tak musí být opravdu dobré. Sama jsem byla překvapená, jak mi vaše másla chutnají, a to hlavně vaše Trio – kešu, mandle a kokos.

6. Je ještě něco, co byste ráda vzkázala našim zákazníkům, čtenářům a všem milovníkům pohybu a dobrého jídla?

Důležité je držet vše v rovnováze – sport a odpočinek, jíst zdravě, ale zároveň si povolit nezdravé potraviny. Nezakazujte si žádné potraviny, nic si nevyčítejte, jen je udržujte v rozumném množství. Nenuťte se k něčemu, co vás nebaví. Najděte si pohyb, který vám naopak přináší radost. Nastavte si zdravý životní styl tak, aby vás bavil a chutnal vám, abyste mohli tímto způsobem žít po zbytek vašeho života a nejen pár týdnů.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů :-)

 

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás