Víkendový rozhovor - Ing. Michal Polena

Ať už jste kulturista v přípravě nebo maminka na mateřské, ať s našimi máslíčky hubnete, nabíráte nebo pečete na zakázku - láska k dobrému a kvalitnímu jídlu nás spojuje všechny:) Rádi poznáme i Vás!

 

V prvním ze zákaznických rozhovorů si představíme instruktora a milovníka fitness a nadějného physique závodníka Michala Polenu. Jak se vyrovnává s předsoutěžní dietou a pomluvami ve fitness světě, které oříškové máslo má nejraději a jak se motivuje ke každodenní dřině? Čtěte v dnešní rozhovoru!

 

1. Dobrý den, Michale! Na úvod - kolik Vám je let, odkud jste a jak jste se vlastně ke kulturistice, sportu a zdravému životnímu stylu dostal?

Dobrý den, je mi 29 a pocházím z Horažďovic. Změna životního stylu přišla asi šest let zpátky - začal jsem se věnovat fitness, dodržoval pravidelný trénink, kvalitní stravu, dostatečnou regeneraci a snažil se pracovat i na psychice. Po nějakém čase jsem viděl výsledky a uvědomil si, že se cítím fit a tělo spolupracuje. Proto jsem se rozhodl pro trenérský kurz a stále více pronikal do krás a strastí fitness života.

2. Jak dlouho už soutěžíte a na jaké soutěže se aktuálně chystáte? Kde berete sílu a motivaci ke každodenní dřině v posilovně? Necítíte někdy únavu, vyhoření a chuť se vším seknout?

Předloni jsem si začal pohrávat s myšlenkou zkusit nějaké závody a posunout se zase o kousek dál. Jako závodník IFBB men´s physique působím od loňského roku, kdy jsem absolvoval tři pohárové soutěže a skončil na sedmém, druhém a třetím místě. Letos se chystám opět na pohárové soutěže  IFBB men´s physique. Vypsané jsou termíny:

Beatiful and Strong – Ústí nad Labem 14.10

Atrium Flora Grand Prix – Praha 18.10

Partners Cup – Čelákovice 21.10

BFC Adel Cup – Česká Lípa 22.10

Grand Prix PEPA Opava – Opava 28.10

Grand Prix Fitness Brno – Brno 29.10

Chystám se na většinu z těchto závodů, ale vše se bude odvíjet od toho, jakou budu mít formu a které všechny závody mi tělo dovolí absolvovat.

Sílu a motivaci beru hlavně v pozitivních výsledcích, kdy pozoruji, jak se forma mění každým dnem, a vidím, že tvrdá práce se vyplácí. Velmi důležitá je pro mě podpora přátel, kamarádů a fanoušků.

Únava, vyhoření, chuť se na všechno vykašlat? Ano, i takové nepříjemné myšlenky vás dostihnou, ale člověk se tím nesmí nechat ovlivnit. V mém případě je to hlavně těsně před závody, kdy jsem naprosto vyždímaný psychicky i fyzicky. Poslední týden přípravy jsem si denně říkal, zda mi všechno to úsilí stojí za to. Odpověď byla jednoznačná - ano, stojí, přece to nevzdám těsně před cílem.

3. Někdo říká, že až 80% úspěchu ve Vašem sportu tvoří správná strava. Co Vy – musíte se hodně hlídat? Baví vás vařit, připravovat si zdravá jídla a vymýšlet recepty nebo berete jídlo spíš jen jako palivo?

Názorů na správný poměr stravy a cvičení je více - já jako ektomorf dobře spaluji, tudíž nemám problém být celoročně „vysekaný“, ale naopak mám problém s nabíráním. Příprava jídla je pro můj životní styl naprosto zásadní – stravuji se pravidelně, vařím si dopředu a vše chystám do krabiček.  Vařit a péct mě moc baví, pokud nejsem v přípravě před závody, to si člověk může dopřát experimentovat se surovinami a testovat své chuťové buňky. Ovšem v přípravě před závody je jídelníček striktní a o zábavě se hovořit nedá. Pak je zde jídlo jen jako palivo, kterého je ale nedostatek :(

(Takto poctivě si Michal připravuje své krabičky zdravého jídla v předsoutěžní přípravě. Na muže opravdu pečlivost a vůle, co myslíte?)

4. Dřív se kulturisti připravovali na tuně kuřat vařených ve vodě, nulový obsah tuků byl základ. Dnes je naštěstí jiná doba a tuků už se nikdo nebojí – i o Vás víme, že milujete oříšková másla :) Můžete prozradit, které máte nejradši a kolik jich sníte třeba za týden? Máte v předzávodním režimu tuky nějak omezené? A je nějaký Váš oblíbený recept, který byste doporučil našim zákazníkům?

Maso a vajíčka jsou pro mě základ tak jako tak, ale zdravé tuky je třeba tělu dodat také. Já mám nejraději právě tuky z arašídových másel, dají se použít téměř k jakémukoliv pokrmu či samostatně a je to takové zdravé mlsání. Nejvíce ujíždím na Arašídovém másle Nutspread crunchy, kupuji kilové balení a vydrží mi dle možností jídelníčku – kdyby to šlo, snědl bych ho kilo denně :) Příjem tuků se však také nesmí přehánět.  Předzávodní režim mám nastavený aktuálně - zpočátku jsem mohl tuky i z arašídového másla, postupně už jen z ryb a následně se tuky vylučují zcela z jídelníčku.

Oblíbených receptů mám spoustu! Pokud je to možné, arašídové máslo přidávám téměř všude – buď jej samostatně mlsám po lžičkách, mažu na rýžové či kukuřičné suchary, dále na proteinové palačinky nebo plním do proteinových muffinů. Také jej dávám do bílého řeckého jogurtu jako ochucovadlo nebo i do hlavních chodů – třeba dělám kuře s lilkem, batáty a arašídovým máslem.

(Oblíbený Michalův recept do dietního režimu - omeleta z bílků, kakaa a arašídového másla Nutspread.)

5. Jít si za svým snem, dodržovat disciplínu – to se u ostatních ne vždy setká s pochopením. Máte ve své rodině a okolí podporu nebo taky bojujete s pomluvami a větami typu „jedno pivo/chlebíček/zákusek tě nezabije“? :)

Přestože zdravý životní styl dodržuje čím dál více lidí, najdou se i takoví, kteří vás odsoudí, že máte jen dobrou genetiku (kterou mimochodem vůbec nemám) a už vůbec nevidí, co všechno tento sport obnáší: že se jedná o každodenní rutinu, že je potřeba pohybu, fitness tréninků, zdravé stravy a tomuto všemu se věnovat 24hodin denně bez výjimky. Nevidí, co všechno je potřeba tomu obětovat, aby mohly být výsledky, zvlášť když se rozhodnete i závodit. Moje rodina mě v tomto třeba nepodporuje a tento životní styl nechápe. Naštěstí mám ale přátele, kamarády a fanoušky, kteří vědí, jak to při takovém sportu chodí a co vše jsem pro to ochotný obětovat. Ano, je to náročné, ale s tím se počítá - být to jednoduché, dělal by to každý.

6. Je ještě něco, co byste chtěl doplnit nebo vzkázat našim čtenářům a zákazníkům?

Pokud máte své sny, rozhodně jděte za nimi a nevzdávejte se, vše to je jen ve Vaší hlavě a snaze někam se posunout. Ne pro ostatní, ale pro svůj pocit být sám se sebou spokojený, šťastný a hlavně jedinečný.

A několik mých oblíbených citátů na závěr:

„Neexistují žádná tajemství o úspěchu. Je to výsledek přípravy, tvrdé práce a učení se z chyb.“

„Úspěch je součet malých kroků a úsilí opakovaných každý den. Snít o čemkoliv, o čem dokážete snít, je krása lidské mysli. Dělat, co chcete dělat, je síla lidské vůle... Věřit sobě, abyste prověřili své limity... To je odvaha uspět.“

„Tvoje tělo je odrazem tvého životního stylu.“

Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů :-)!!!

 

PS: Líbil se Vám náš rozhovor? Rádi si popovídáme i s vámi! Napište nám na nutspread@nutspread.cz a určitě se domluvíme :)

 

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás