Listové šátečky s ořechovým máslem Nutspread

Co si budeme nalhávat, listové těsto není po výživové stránce žádná hitparáda. Bílá mouka, nějaký ten průmyslový tuk, možná pár éček pro delší trvanlivost.. a přesto je mezi lidmi tak oblíbené :-) (Jak jinak si vysvělit, že u stánku s Fornetti pořád stojí fronty :)?! )Pár dobrých vlastností asi přece jenom má - je velmi rychle připravené, levné, chuťově výborné a nesmírně variabilní - dá se naplnit na tisíc způsobů a málokdy je výsledek vysloveně špatný. A pokud jako náplň použijeme přímo to, co máme nejraději, pak bude opravdu těžké něčemu takovému odolat..

Co všechno tedy na tento recept potřebujeme? Nic než chlazené listové těsto podle počtu osob a ořechová másla Nutspread, na která máme zrovna chuť. A samozřejmě vajíčko na potření! My jsme na něj zapomněli, proto se nám šátečky vůbec nelesknou :) 

Předpokládáme, že pracovní postup by dalo dohromady i malé dítě, ale pro jistotu: Na pracovní plochu si nasypeme mouku, těsto rozválíme válečkem, vykrájíme na potřebné tvary a plníme. Pochopitelně čím více náplně, tím intenzivnější chuť - kouzlo domácího pečení je v tom, že si můžete své dezerty udělat opravdu poctivé.

Na druhou stranu to nepřežeňte - máslíčka mají tendenci utíkat při pečení ven a byla by škoda je nechat vytéct na plech a spálit.. Hotové šátečky uzavřeme, potřeme vajíčkem a ve vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut do zezlátnutí.  

Na talíři je ještě pro hezčí efekt posypeme.. pozor, ne cukrem, ale strouhaným kokosem :-)

Tak co říkáte, není to přece jen o něco zajímavější než klasika s marmeládou? 

Jako náplň jsme vyzkoušeli slazené mandlové máslo Nutspread a neslazené kokosové - těžko říct, které bylo v šátečcích lepší, každopádně ta sytě ořechová, nepřeslazená chuť je s kupovanými výrobky opravdu nesrovnatelná :) 

A jak byste je upekli vy? Napište nám vaši zkušenost - nebo rovnou pošlete fotku.. :)

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás