5 tipů proti plýtvání jídlem! Znáte je všechny?

_DSC0274.JPG

Zatímco polovina světa hladoví, druhá polovina jídlo vyhazuje – většinou úplně zbytečně. Samozřejmě, že Vás nenabádáme jíst zkažené nebo plesnivé potraviny, na druhou stranu marnotratně nakupovat a pak vyhazovat jenom proto, že jsme nakoupili nebo navařili jídla jak pro armádní jednotku je celkem hloupé. Zde jsou naše tipy, jak při nakupování šetřit, a přitom jíst chutně, zdravě a napáditě. Znáte je všechny?

 

1. Plánujte

Psát jídelníček jako ve filmu Pelíšky :D? To úplně přesně nemusíte, ale mít nějaký plán nákupu potravin je určitě fajn věc. Když máte plán a tím se řídíte, snáze odoláte nástrahám v obchodech – protože vážně nemusíte mít všechno, co je zrovna ve slevě :) Supermarkety se točí ve spirále slevových akcí – a my jim nechtěně podléháme spolu s nimi. Je to úplně normální - každý chce nakoupit co nejvíce za co nejméně.

Jenže upřímně "ve slevě" je pořád něco - ať je to ovoce, zelenina, sýry, maso, pečivo nebo třeba sladkosti, které si neumíme odříct. A zatímco s trvanlivými věcmi většinou není problém, přinesená zelenina nám často začne doma hnít už den po nákupu, podobně jako ovoce nebo pečivo, které ztvrdne a zplesniví. Než tedy vložíte něco do košíku, zeptejte se vždy sami sebe: Kdy tohle budu jíst? Opravdu musím koupit kilo banánů, když doma mám ještě jablka a pomeranče? Budu mít čas to maso zpracovat, když má trvanlivost jenom dva dny a já jedu o víkendu pryč? Musím koupit 10 housek, když mi k zasycení stačí dvě?

 

2. Mrazte

Mrazák máme doma dnes skoro všichni – a optimální spotřebu má tehdy, když je plný, nikoliv poloprázdný. Nebojte se ho tedy využít, protože zmrazit můžete překvapivě skoro vše – kromě běžných věcí jako je maso nebo zelenina, je ideální namrazit si do krabiček i hotová jídla, podušenou zeleninu, polévky… Pokud nakoupíte například tvrdé sýry nebo uzeniny ve větším množství, je fajn je nakrájet na menší kusy, a i ty po částech zamrazit – pro spotřebu je pak praktičtější vytahovat z mrazáku běžné porce potravin než celé kilové bloky :-) Samozřejmě, že jsou věci, které zmrazit nejdou, jako třeba vařená vejce, těstoviny, čerstvé sýry atd. ale většině potravin mráz nijak neublíží a Vám ušetří spoustu času a práce s vařením na příště. Jinak jednou z nejčastěji vyhazovaných věcí je pečivo – ovšem když si dáte housky po přinesení z obchodu do mrazáku, budou stále jako čerstvé. Proč tedy plýtvat?

3. Nekupujte obří balení

Velké balení za cenu malého – no kdo by odolal? Až na to, že otevřené velké balení čehokoliv opět musíte nějak zpracovat co nejdříve, jinak půlka poletí do koše. Otevřené omáčky v kilové sklenici snadno chytí plíseň, trvanlivé pečivo nebo sušenky ztvrdnou, okorají, zkrátka není to pak ono. Myslete na to a kroťte svoji marnotratnost – vážně chcete ušetřit pár korun za tu cenu, že budete jíst spoustu jídla „aby se to snědlo?“ Komu tím prospějete :D?

4. Zpracujte i méně luxusní kusy

Že z kuřete nemusíte jíst jenom kuřecí prsa asi víte – ale napadlo by Vás, že třeba z kostí pečeného masa, které byste asi obvykle vyhodili, je ten nejúžasnější vývar? Že z košťálu zelí nebo brokolice vykouzlíte úžasnou krémovou polévku, z tvrdých konců mrkve dušenou mrkvičku, kterou můžete přidat třeba do šťouchaných brambor nebo čočky a pokrmu tak dodat více barev, vlákniny a zeleniny? A že z oříškového másla Nutspread zatuhlého ve sklenici vytvoříte přidáním dvou deci vody a 30 vteřinami v mixéru luxusní domácí oříškového mléko bez cukru, lepku a laktózy? Zkuste to hned dnes – budete mile překvapeni :)

5. Datum je jenom číslo

Jasně, maso má opravdu krátkou dobu spotřeby, ale u trvanlivých potravin a řady mléčných výrobků je datum minimální trvanlivosti velmi orientační a je nesmysl vyhazovat jídlo pár dní po expiraci, pokud mu vůbec nic není. Selským rozumem, čichem i chutí dokážete poznat, zda je potravina „po záruce“ ještě v pořádku – změny konzistence, plíseň i zápach jsou samozřejmě varovným signálem, ale třeba tvrdé sýry jsou kolikrát uleželé ještě lepší, že ano? A například naše ořechové máslo Nutspread se přirozeně konzervuje usazenou vrstvičkou oleje vylisovaného z ořechů na povrchu sklenice - pokud tedy k němu nepůjde vlhkost, vydrží Vám čerstvé a chutné doma i mimo lednici mnoho měsíců. I když samozřejmě chápeme, že je tak dobré, že zmizí po pár dnech úplně samo :D!

 

A jaký je Váš tip, jak v kuchyni neplýtvat? Podělte se o něj s námi – inspirujme se navzájem :)

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás