Zatímco polovina světa hladoví, druhá
polovina jídlo vyhazuje – většinou úplně zbytečně. Samozřejmě, že Vás
nenabádáme jíst zkažené nebo plesnivé potraviny, na druhou stranu marnotratně
nakupovat a pak vyhazovat jenom proto, že jsme nakoupili nebo navařili jídla jak
pro armádní jednotku je celkem hloupé. Zde jsou naše tipy, jak při nakupování šetřit,
a přitom jíst chutně, zdravě a napáditě. Znáte je všechny?
1. Plánujte
Psát jídelníček jako ve filmu Pelíšky
:D? To úplně přesně nemusíte, ale mít nějaký plán nákupu potravin je určitě
fajn věc. Když máte plán a tím se řídíte, snáze odoláte nástrahám v obchodech
– protože vážně nemusíte mít všechno, co je zrovna ve slevě :) Supermarkety se točí
ve spirále slevových akcí – a my jim nechtěně podléháme spolu s nimi. Je to úplně normální - každý chce nakoupit co nejvíce za co nejméně.
Jenže upřímně "ve slevě" je pořád něco - ať je to ovoce, zelenina, sýry, maso, pečivo nebo třeba sladkosti, které si neumíme odříct. A zatímco s trvanlivými věcmi většinou není problém, přinesená zelenina nám často začne doma hnít už den po nákupu, podobně jako ovoce nebo pečivo, které ztvrdne a zplesniví. Než tedy vložíte něco do košíku, zeptejte se vždy sami sebe: Kdy tohle budu jíst? Opravdu musím koupit kilo banánů, když doma mám ještě jablka a pomeranče? Budu mít čas to maso zpracovat, když má trvanlivost jenom dva dny a já jedu o víkendu pryč? Musím koupit 10 housek, když mi k zasycení stačí dvě?
2. Mrazte
Mrazák máme doma dnes skoro všichni –
a optimální spotřebu má tehdy, když je plný, nikoliv poloprázdný. Nebojte se ho
tedy využít, protože zmrazit můžete překvapivě skoro vše – kromě běžných věcí
jako je maso nebo zelenina, je ideální namrazit si do krabiček i hotová jídla,
podušenou zeleninu, polévky… Pokud nakoupíte například tvrdé sýry nebo uzeniny
ve větším množství, je fajn je nakrájet na menší kusy, a i ty po částech
zamrazit – pro spotřebu je pak praktičtější vytahovat z mrazáku běžné
porce potravin než celé kilové bloky :-) Samozřejmě, že jsou věci, které
zmrazit nejdou, jako třeba vařená vejce, těstoviny, čerstvé sýry atd. ale
většině potravin mráz nijak neublíží a Vám ušetří spoustu času a práce
s vařením na příště. Jinak jednou z nejčastěji vyhazovaných věcí je
pečivo – ovšem když si dáte housky po přinesení z obchodu do mrazáku, budou
stále jako čerstvé. Proč tedy plýtvat?
3. Nekupujte obří balení
Velké balení za cenu malého – no kdo by odolal? Až na to, že otevřené velké balení čehokoliv opět musíte nějak zpracovat co nejdříve, jinak půlka poletí do koše. Otevřené omáčky v kilové sklenici snadno chytí plíseň, trvanlivé pečivo nebo sušenky ztvrdnou, okorají, zkrátka není to pak ono. Myslete na to a kroťte svoji marnotratnost – vážně chcete ušetřit pár korun za tu cenu, že budete jíst spoustu jídla „aby se to snědlo?“ Komu tím prospějete :D?
4. Zpracujte i méně luxusní kusy
Že z kuřete nemusíte jíst jenom
kuřecí prsa asi víte – ale napadlo by Vás, že třeba z kostí pečeného masa,
které byste asi obvykle vyhodili, je ten nejúžasnější vývar? Že z košťálu zelí
nebo brokolice vykouzlíte úžasnou krémovou polévku, z tvrdých konců mrkve
dušenou mrkvičku, kterou můžete přidat třeba do šťouchaných brambor nebo čočky
a pokrmu tak dodat více barev, vlákniny a zeleniny? A že z oříškového másla Nutspread zatuhlého ve sklenici vytvoříte přidáním dvou deci vody a 30
vteřinami v mixéru luxusní domácí oříškového mléko bez cukru, lepku a
laktózy? Zkuste to hned dnes – budete mile překvapeni :)
5. Datum je jenom číslo
Jasně, maso má opravdu krátkou dobu
spotřeby, ale u trvanlivých potravin a řady mléčných výrobků je datum minimální
trvanlivosti velmi orientační a je nesmysl vyhazovat jídlo pár dní po expiraci,
pokud mu vůbec nic není. Selským rozumem, čichem i chutí dokážete poznat, zda
je potravina „po záruce“ ještě v pořádku – změny konzistence, plíseň i
zápach jsou samozřejmě varovným signálem, ale třeba tvrdé sýry jsou kolikrát
uleželé ještě lepší, že ano? A například naše ořechové máslo Nutspread se přirozeně konzervuje usazenou vrstvičkou oleje vylisovaného z ořechů na povrchu sklenice - pokud tedy k němu nepůjde vlhkost, vydrží Vám čerstvé a chutné doma i mimo lednici mnoho měsíců. I když samozřejmě chápeme, že je tak dobré, že zmizí po pár dnech úplně samo :D!
A jaký je Váš tip, jak v kuchyni
neplýtvat? Podělte se o něj s námi – inspirujme se navzájem :)