Bezlepkový slaný závin z rýžového papíru

Bezlepkový slaný závin z rýžového papíru

Slaný štrůdl bez lepku a mléka? Plný chuti neodolatelných krémových kešu, pikantních pistácií, křupavých mandlí a šťavnaté cukety? To není sen – je to naprosto jednoduché, chutné a zdravé jídlo, které máte připravené raz dva. Pusťte se do toho!

Suroviny: 

12 plátků rýžového papíru

100 g másla Nutspread Kešu a pistácie

100 g cukety

100 g šunky

2 vejce uvařená natvrdo

2 syrová vejce

Na dokončení: Oříšky, krystalová sůl, bazalka, rajčatová omáčka

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Zapékací misku vyložíme papírem na pečení, šest plátků rýžového papíru namočíme a vyložíme s ním dno a boky misky.

Cuketu, šunku a vajíčka natvrdo si nastrouháme najemno, smícháme s pistáciovým křupavým máslem a dvěma syrovými vejci. Směs naneseme na rýžové papíry, zbylých šest plátků rýžového papíru rovněž namočíme a použijeme na vrchní vrstvu. Vše potřeme rajčatovou omáčkou, poprášíme krystalovou solí, hrstí oříšků a sušené bazalky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut do zlatova. Můžeme jíst teplé i studené!

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez cukru: ANO

Bez mléka: ANO

Glykemický index:

GI tohoto jídla závisí na množství použitých surovin – čím více použijeme bílkovinné složky (vajíček, šunky, ořechového másla) a méně sacharidů (tj. rýžového papíru), tím nižší bude výsledné GI. Průměrný plátek rýžového papíru obsahuje cca 5 g sacharidů, jejich množství v jídle si tak můžeme velmi snadno regulovat. Přesto Vám nedoporučuji jej úplně vynechávat – jen tak zapečená zelenina s vajíčkem a ořechy je sice také dobrá, ale není to ono :) Teprve křehké a voňavé rýžové těsto dodá pokrmu ty správné grády a přitom vaši postavu ani glykemii rozhodně neohrozí :-)

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás