"Že přestanou lidi mlsat? Toho se fakt nebojím!" říká cukrářka Ilča

154815188_755935331720663_1230855284544385682_n.jpg

Chcete shodit před létem pár kilo? Pak tenhle článek raději přeskočte - nad krásnými výtvory krásné cukrářky Ilči Vám totiž začnou okamžitě téct sliny. Cukrařině propadla před 6 lety a od té doby se nezastaví: peče na svatby, na firemní akce, večírky i vlastní kantýnu, peče mrkvové dorty a peče i s máslem Nutspread :) Sama si dá denně něco sladkého a sladce vidí i svou budoucnost: "Že by lidi přestali mlsat? O to strach fakt nemám :)"! 

Ahoj Ilčo, děkuji, že sis udělala čas na rozhovor s námi. V době, kdy je cukrovka i obezita na vzestupu a celý svět se aspoň naoko snaží „jíst zdravě“, ty ses vrhla na cukrařinu :) Prozradíš, odkud se vzal právě tento nápad? A jak dlouho už se tomuto oboru věnuješ?

Jelikož mám vystudovanou hotelovou školu, měla jsem k tomu vždy blízko. Chytlo mě to až cca 6 let zpátky. Do minulého roku to byl spíše koníček, ale loni přišel zlom. Nakupilo se mi tolik svateb, že jsem dala výpověď v práci a vrhla se do cukrařiny po hlavě. No a pokud jde o cukr... ano, samozřejmě se snažím s cukrem šetřit. :D

K tomu, aby byl cukrář úspěšný, určitě nestačí být jenom mlsoun a žrout :D Člověk asi musí být obrovsky trpělivý a zručný, zároveň vynalézavý, mít vytříbené chutě, … Je to tak? Co se ti zdá na tvé práci nejtěžší a co na ní naopak nejvíc miluješ???

Nejvíce na tom miluji detaily, zdobení jednotlivých dezertů a dortů a neuvěřitelnou škálu kombinací a chutí. Myslím, že co se týče chutě, tak ta je nejdůležitější. I ty to určitě znáš :) Nejtěžší je pro mě bojovat s tím, jak je cukrařina nedoceněná. Jen málo lidí si uvědomuje, kolik času, práce a peněz se skrývá za každým jedním dezertem a dortem. Není moc lidí, kteří jsou ochotni zaplatit odpovídající peníze za kvalitu a originalitu každého z nich.

Jak jsi prozradila, cukrářství se věnuješ na plný úvazek - můžeš už tedy úspěšně říct „Jsem živá z dortů!“ To se nepovede jen tak každému, gratuluju! Nicméně vidím, že postavu máš jako proutek. Znamená to, že si sama dortíky a zákusky držíš statečně od těla :)?

Děkuji, ale nejsem živá jen 100% z dortů, i když samozřejmě na tom mají jak dorty, tak dezerty, velký podíl. Mám Kantýnu ve Velkém Meziříčí, kterou jsem otevřela v minulém roce a kde můžou zákazníci najít jak něco sladkého, tak samozřejmě i slané dobroty.

Popravdě, sladké bych si od těla držela ráda, ale nejde to! Ochutnávat se prostě musí, takže samozřejmě často "zhřeším" :D

Osobně si myslím, že pokud se člověk hýbe, může si něco sladkého dát klidně každý den. Souhlasíš se mnou? Víš orientačně, kolik sladkostí denně sníš nebo to raději neřešíš :D?

Já jsem stejného názoru - je potřeba si osladit život, kór v dnešní době :D! Nikdy jsem nad tím asi raději nepřemýšlela, ale není den, kdy bych něčím nezhřešila :)

Když se vrátím k první otázce – máš pocit, že je o sladkosti menší zájem než dříve? Chtějí po tobě lidé častěji nějaké alternativní, „zdravé mlsání“ typu zákusky bez cukry, raw nebo veganské dorty a podobně? A pokud ano, umíš jim vyhovět? 

Nemyslím si, že by byl menší zájem. Lidé stále mlsají a nebojím se toho, že by přestali. :D Určitě se snažím zákazníkům vyjít vždycky vstříc. Veganská alternativa není většinou problém, s tím ostatním už je to ale horší.

Vymýšlíš si své recepty sama nebo pečeš klasiku podle tradičních receptur? Nebo je to hlavně o přání zákazníků? Obměňuješ třeba sortiment podle sezóny? A umíš říct nějaké tři top výrobky, které od tebe musí každý ochutnat?

Hledám stále něco nového, jen toho času je čím dál méně. Většinou si najdu nějaký originál, který si buď upravím anebo spojím pár receptů dohromady a najdu zlatý střed. Dezerty přizpůsobuji jak sezóně, tak samozřejmě přání zákazníka. S každým svátkem se snažím s něčím novým přijít a vymýšlet novinky.

Jinak za mě jsou top Red velvet, mrkváč, čoko tartaletka – karamel lískáče a čoko ganache.

Kde všude vlastně můžu ochutnat tvoje výrobky – pečeš hlavně pro cukrárny, na svatby, do prodejen, na firemní akce nebo ještě někam jinam?

Své výrobky mám primárně na Kantýně (Kantýnu najdete na ulici K Novému Nádraží 1345, Velké Meziříčí), jak jsem již zmiňovala výše. Poté peču převážně na svatby, firemní akce, narozeniny a různé další akce. Nejnovější spolupráci jsem zahájila se zámkem v Třešti.

Asi se shodneme na tom, že kvalitní suroviny jsou základem úspěchu – proto mám velkou radost, že součástí tvých výrobků jsou i naše másla Nutspread. Vzpomeneš si ještě, jak dlouho je už znáš a jak jsi je vlastně objevila? Jak složité bylo vychytat správnou dávku máslíček do tvých nádherných dortů? Jelikož jde o 100% ořechové pasty, které neobsahují cukr, sladidla ani žádná éčka, s navoněnými a naslazenými průmyslovými příchutěmi a polotovary se mohou asi dost těžko srovnávat, že?

Másla znám už přes 4 roky! První jsem vyhrála jako dárek, pak jsem zjistila, že máte výrobnu ve Velkém Meziříčí a postupně jsem získávala více informací. Snažím se dbát hlavně na kvalitu a chuť surovin, které používám – ano, je to něco neporovnatelného. Ze začátku jsem měla strach, jak se budou ořechová másla v mých krémech chovat, ale musím říct, že jsem byla velice mile překvapena.

No a co se týká másel samotných, patříš už taky k závislákům, kteří denně chodí se lžičkou do skleničky? Nebo tě to zatím nechává chladnou?

Já jsem do toho zatím nespadla, ale pokud bych byla u zdroje celý den jako kolegyně v kantýně, nejspíš bych dopadla jako ona. Ano, stala se na nich závislá :D! Spíš momentálně ujíždím na granole, kterou vyrábíme právě z luxusních ořechů od tebe. Musím říct, že lepší ořechy jsem ještě nejedla.

Moc mě těší, že jsou másla Nutspread nově v prodeji také na tvojí Kantýně. Co dalšího zde zákazníci najdou a kdy mohou Kantýnu navštívit?

Otevřeno máme od pondělí do pátku, od 6 do 14 hodin. Najdete tu spoustu dobrot jako jsou čerstvé bagety, domácí sladké pečivo, kávu, snídaňové tortilly, pomazánky a dalšího - místo se tu našlo i pro klasiku jako je párek v rohlíku :) A dezerty samozřejmě nesmí chybět!! 

Závěrem – prozradíš nám nějakou novinku do budoucna  – chystáš třeba nové zákusky, prodejnu, účast v cukrářské soutěži nebo něco úplně jiného (tajného :-) )?

Nápadů by bylo spoustu, jen je těžké v této době něco nového zrealizovat. Mám představu o kavárně, cukrárně a vinárně v jednom. Věřím, že v budoucnu se stane některý z mých snů skutečností. Doufám, že zákusky budou lidi stále překvapovat a budu se snažit i nadále vymýšlet něco nového.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů!!!

Navštivte Ilču na Kantýně, ochutnejte její dortíky a odneste si domů ještě máslíčko jako bonus! Kantýnu najdete na adrese K Novému Nádraží 1345, 594 01 Velké Meziříčí. Cukrářskou tvorbu Ilony také můžete obdivovat na Instagramu ZDE.

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás