"Instantní káva? Raději se nevyjadřuju..."

316161992_3486010711619059_1381432940916825948_n.jpg

O vlastní kavárně dneska sní kdekdo - manželé Tesařovi z Českých Budějovic mají rovnou dvě! Po pěti letech fungování okénka s kávou na cestu - Kafe Okolo - si nadělili předčasný vánoční dáreček v podobě "opravdové" kavárny v prostorách českobudějovického kina Kotva. Za ty roky se na našem trhu změnilo hodně, jejich láska ke kávě ovšem zůstala :) Kolik jí běžně za den vypijí, proč je ta instantní špatná a v čem třeba dělají české kavárny chybu? Čtěte v novém rozhovoru!

 

Ahoj Míšo (spolumajitelka kavárny, paní Michaela Tesařová :-) ), děkuji, že sis udělala čas na rozhovor s námi. Většiny lidí se hned na začátku ptám, kolik už mají dnes v sobě našeho másla, na tebe mám pochopitelně jinou otázku: Kolik už máš dnes v sobě kávy :-)?

Kávy ani moc ne, dnes asi jen tři. Na to je přeborník můj manžel Karel, ten jich vypije většinou tak kolem pěti za den!  

Jakou kávu bys mi u Vás dneska nabídla?

Dnes máme na mlýnku Etiopii Sheka od Doubleshotu. Je to svěží káva s květinovými tóny a sladkostí hnědého cukru. A určitě bych ti doporučila cappuccino, protože v kombinaci s našlehaným mlékem takhle káva opravdu „pohladí“ :-)

Já teda mléko do kávy fakt nemusím, ale když to říkáš... :) Jinak nevím, jestli se mi to zdá, ale „mít vlastní kavárnu“ je něco, co chce v mém okolí snad každý druhý člověk! Kdy ses ty sama zamilovala do dobré kávy a kdy do myšlenky, že půjdete do vlastního kávového byznysu?

Já mám spíš podnikavého muže :-) Ta myšlenka ale přišla už téměř před 8 lety, kdy jsme se zúčastnili setkání se známou českou baristkou Petrou Veselou a ochutnali výběrovou kávu. Mimo jiné jsme tak zjistili, že kafe může být sladké i bez cukru (káva je totiž ovoce) a taky jsme poznali, že skvělá je i filtrovaná káva. No a od té doby už jsme jinou kávu nepili. A jelikož tou dobou bylo v Budějcích jen málo podniků, kde se takhle dobrá káva dala sehnat, tak jsme začali vymýšlet co, kde a jak… O dva roky později jsme měli prostor, kde začít.

Měli jste od začátku jasnou představu – dělat dobrou kávu na cestu – nebo jste zvažovali i kavárnu se stolečky a vším okolo :)?

Od začátku to měla být dobrá káva na cestu, protože právě to mi tehdy jako mamince s kočárkem chybělo. Měla jsem miminko, se kterým jsem se téměř nemohla zastavit a miminko spalo pouze v kočárku. A zároveň jsem nechtěla zdolávat žádné schody a otvírání dveří. Prostor tehdy sehnal manžel v bývalé trafice na Lannově třídě – vzniklo tak Kafe Okolo, stánek, kde si můžete koupit kávu na cestu a k ní něco dobrého. Fungujeme tady asi na šesti metrech čtverečních. A jelikož je asi Karlovi těsno v tom našem malém okénku, přibrali jsme si ještě jako další provozovnu velkou kavárnu i se stolečky v Biografu Kotva :-)

Tak to je skvělá zpráva :-) A pokud jde o Kafe Okolo, kolik let už tady fungujete a jak hodnotíš chuť místních po dobré kávě – je stejná, roste, upadá,…?

1. listopadu jsme oslavili pět let a k tomuto datu jsme otevřeli i kavárnu v Kotvě. Tak drž palce, ať se nám daří, i když v začátcích určitě nebude všechno ještě úplně hotové a stoprocentní. Jinak určitě se za tu dobu povědomí o výběrové kávě dost rozšířilo. Lidé si chtějí dát dobrou kávu a věřím, že právě u nás ji najdou a také že se z tohoto důvodu stále vracejí, i když za ta léta se na Lannovce objevila konkurence nepřímá i přímá.

O kávě se jednou píše, že je nezdravá, pak zase naopak – jak to vidíš ty? A kolik kávy sama denně vypiješ?

Určitě zdravá :) Samozřejmě v přiměřeném množství a pokud to zdravotní stav dovolí. Já mám většinou 2 - 3 espressa denně, poslední dobou tedy raději s mlékem – cappuccino, macchiato, cortado.

Přiznám se, že sama mám moc ráda kávu rozpustnou – za to bys mě asi hnala, viď :D? Co je na ní tak špatného a která je naopak nejlepší? A co si myslíš o „kávě“ typu latte s karamelem a šlehačkou a podobně, je to ještě vůbec káva?

No, k rozpustné bych se raději nevyjadřovala. :D Je to znovu zalitá už jednou připravená káva a navíc z jakých kávových zrn, to netuším :)

A nejlepší? To má každý jinak! Poslední dobou míváme na mlýnku (a v Kotvě taky bude) Nicaraguu. Je to káva, která snad chutná všem. I těm, kdo výběrovku nemusí, protože jim přijde kyselá.

Latté s karamelem je spíš kávový nápoj, kde chuť kávy přebíjí karamel. Ale rozumím tomu, že někdo chce spíš sladký nápoj a kafe jen kvůli tomu, že prostě potřebuje kofein :)

Když cestuješ, baví tě ochutnávat kávy v různých městech a zemích? Poznáš nekvalitní nebo špatně připravenou kávu? V čem obecně podle tebe kavárny u nás nejvíc chybují?

Tak určitě :) Baví mě kávová kultura a ráda si dám dobrou kávu, když někde je. V tomto roce jsme zapsaní v Knize kaváren (průvodce českými podniky, které servírují výběrovou kávu - poznámka), tak nám to zjednodušuje výběr, když náhodou někam vyrazíme. Pak samozřejmě využíváme i European Coffee Trip i při cestách v zahraničí.

U kávy je pro mě důležitá kvalitní surovina a když má kavárna dobrou surovinu, většinou s ní umí i pracovat, protože by byla škoda ji znehodnotit. Řadové kavárny mohou samozřejmě chybovat v tom, že se nestarají o kávovar, ani o mlýnek. Že neumí správně mlýnek nastavit a pak káva proteče příliš rychle nebo naopak příliš pomalu. Na první pohled je to pak u mléčných nápojů přešlehaná téměř vroucí mléčná pěna.


Mám velkou radost, že součástí nabídky Kafe Okolo jsou i ořechová másla Nutspread. Která másla máš nejraději a na co je všechno používáš?

Nejraději mám už dlouhá léta Nutspread Trio (kešu – kokos – mandle), pak Nutspread Oříškovou čokoládu a kombinaci Nutspread Arašídy - kokos. Nejčastěji si je dávám jen tak samotné nebo poslední dobou přidávám ráno do vloček. A taky kombinace Nutspread Mák – kokos je skvělá a třeba nudle s mákem jsou hned na světě :) Chceme je zkusit do kavárny i do nějakých zákusků, ale ještě na to nedošlo.

Dáváš si ořechové máslo jako „dezert ke kávě“ nebo tu si vychutnáš nejraději samotnou?

Másla si dávám rozhodně jen tak samotná :)

Ne/zdravost kávy jsme probraly, jak ty sama hodnotíš zdravotní přínos másel? Možná jsi zachytila, že nás v poslední době na Facebooku útočí různí pochybní anonymové a komentují, jak jsou oříšková másla nezdravá a podobně :D Co si myslíš ty – bereš je jako zdroj zdravých tuků, jako mlsání, odměnu,… ? A jaký máš k nim přístup – razíš styl „lžičku a dost“ nebo si dáš s klidem půl skleničky :)?

Moc ty zprávy nezaznamenávám, protože mě nezajímají, ale to je profesní slepota, že pak člověk vnímá jenom některé věci. Nezdravé? Tak to je asi musím přestat jíst :D

Ne, vážně, já je určitě beru jako zdroj zdravých tuků, a s těmi je to jako se vším - s ničím se to nesmí přehánět. A co vím, tak zrovna ořechy jsou zdraví prospěšné s řadou vitamínů, stopových prvků i minerálů.

Ovšem másla Nutspread můžou být i návykové, tak bacha na to :D

Máš skvělé informace a jen tak dál :D A budou tedy másla Nutspread k dostání i v Biografu Kotva?

Jasně, že budou :)

Na závěr – blíží se nám Vánoce, co to pro Vaše podniky znamená a na co se nejvíc těšíte?

No, to je otázka, na kterou asi nedokážu odpovědět. Pro podnik na Lannovce to znamená z velké části prázdniny o vánočních svátcích, pro kavárnu v Biografu ještě vůbec netuším. I když už teď vím, že Vánoce v Kotvě budou skvělé, protože spolek AJAT (provozovatel kina) připravuje vánoční speciality.

Jinak samozřejmě každoročně připravujeme opilá vosí hnízda a třeba letos přidáme i další cukroví.

A jelikož máme děti, tak o Vánocích jde u mě všechno stranou a těším se na Ježíška s dětmi :-)

 

Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů!!!

Také děkuji :)

Chcete si dát dobrou kávu na cestu nebo si ji vychutnat přímo v pohodlí kavárny? Pak se určitě zastavte v Kafe Okolo na Lannově Třídě 236/6 nebo v Biografu Kotva, Lidická 2110 - rozhodně nebudete zklamaní!

Líbil se Vám rozhovor? Chcete s námi spolupracovat? Napište nám na nutspread@nutspread.cz a určitě se domluvíme :)

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás