Těšíte se, že budete v těhotenství "jíst za dva" a dopřávat si sladkosti, co hrdlo ráčí? Pak jenom doufejte, že Vás nepotká těhotenská cukrovka! Diagnóza, která je v současnosti čím dál častější a s kterou bohužel ani řada našich lékařů stále neumí správně pracovat. Diagnóza, která vedle tvrdé diety obnáší i naprostý zákaz jakéhokoliv cukru a sladkých jídel. Diagnóza, která Vás ovšem naučí sebekázni, protože každé porušení diety může mít pro plod fatální následky. A i když to může znít jako devítiměsíční peklo :), jak říká paní Doležalová: Za zdravé miminko to určitě stojí a navíc jsou tady másla Nutspread :) !
„Tak paní Doležalová, máte těhotenskou
cukrovku.“ Vzpomenete si ještě, co Vám běželo hlavou,
když jste si tuhle diagnózu poprvé vyslechla? Jak se u Vás na cukrovku vlastně
přišlo?
V roce 2018 jsem otěhotněla a čekala naši holčičku. Testy z krve na začátku těhotenství byly v pořádku. Proto jsem v lednu 2019 podstoupila OGTT, kde jsem hned napoprvé neprošla lačnou hodnotou. Myslela jsem si, že za to může stres, protože mi ujel autobus a do vedlejšího města jsem poprvé jela stopem. Za týden jsem šla na testování znovu, kde jsem tedy lačnou prošla, ale hodinu po roztoku jsem měla nad limit, a tudíž mi vyšla těhotenská cukrovka. Do té doby jsem přibrala 10 kg, milovala jsem kakao. Diagnózu jsem obrečela, nevěděla jsem jak uchopit dietu, říkala jsem si, že určitě budu o hladu a strach o vytoužené miminko spolu s hormony tomu také moc nepřidalo.
Většina lidí se po zjištění nějaké
diagnózy v duchu ptá: „Proč zrovna já?“ Tak tedy – proč Vy? Máte
v rodině sklony k cukrovce nebo nadváze, jíte hodně cukru nebo se
naopak stravujete zdravě a s GDM jste jednoduše dostala „Černého Petra“?
Samozřejmě mi tahle otázka hlavou taky prošla. Přeci jen sestra byla těhotná a vše bez komplikací. Na mě se komplikace lepily od začátku, takže jsem „schytala“ i cukrovku. Sladké mi s malou chutnalo, celkově jsem závislá na čokoládě. Navíc v rodině cukrovku 2.typu máme, otcův děda na ni zemřel, vlastní táta ji má taky. Tak se s tím dalo asi i počítat. K tomu třicítka na krku - vyšší věk může taky dopomoci k rozjetí cukrovky.
Momentálně jste, jak víme, těhotná
podruhé – a opět s cukrovkou. Je to pravidlo nebo to tak být nemusí?
Ano, teď čekáme chlapečka. Pravidlo cukrovky v dalším těhotenství rozhodně není. Ale u mě se s tím počítalo hned od začátku, protože mi po těhotenství s dcerou zůstalo prediabetes, které jsem zjistila rok a půl po porodu na OGTT díky vyšší lačné glykemii. S tou jsem třeba v prvním těhotenství kromě prvního testování neměla vůbec problém, nyní jsem díky ní s léky.
Spousta maminek se v těhotenství
těší, jak budou „jíst za dva“, naproti tomu těhotenská cukrovka obnáší poměrně
tvrdou dietu. Můžete našim čtenářům vysvětlit, jaká má pravidla?
Hned na začátku bych chtěla říct, že se to zdá
složitější, než si člověk zvykne, ale rozhodně to stojí za zdravé miminko.
Pochopitelně se vynechává vše sladké, včetně slazeného pití a to i sladidly. Není
povolen nejen cukr, ale ani med, stevie, třtinový cukr, karamel, ocet kvasný
lihový kvůli dobarvení karamelem, sladová mouka a umělá sladidla. Při nákupu se
nejprve kontroluje složení výrobku, aby právě nic z cukrů a sladidel
neobsahoval. Pokud se tam nic nenajde, kouká se na výživovou tabulku, kde platí
pravidlo 5g cukru/100g Sacharidů. Což znamená, že pokud výrobek splňuje např.
3g/100g, tak je vhodný.
Výjimku tvoří ovoce, které se může dopoledne spolu
s bílkovinou a tukem v množství 150g, kromě banánu, hroznů, melounu, datlí, manga.
Navíc se měří pomocí glukometru hodinu od 1.sousta hodnota cukru v krvi. Ta by měla být za tu hodinu do 7,8 mmol. Lačná doma do 5,3 mmol.
Osobně hodně dbám na to, aby měla moje strava pokud možno nízký glykemický index a zabránila tak výkyvům cukru a návalům vlčího hladu. Řeší se i tento aspekt?
Protože se jí pravidelně každé 2-4 hodiny, hlad by být rozhodně neměl. Celkově by mělo být za den maximálně 200 g sacharidů. Rozděleno snídaně 40 g, svačiny a případná druhá večeře 20 g, oběd a večeře do 60 g. Pravidelnost každé 2-4 hodiny pomáhá držet cukr pod kontrolou. Produkty s nižším glykemickým indexem mají výhodu, že jich k jídlu většinou projde větší množství. Ale samozřejmě vše pomůže odhalit měření, každý jsme jedinečný.
Spousta maminek se ptá, zda naše másla
splňují pravidlo 5/100 – tedy maximálně 5 g jednoduchých sacharidů na 100 g
výrobku. Jednak bych je chtěla uklidnit – ano, splňují – nicméně i tak prosím o
vysvětlení – proč zrovna tohle číslo? Přece vždy rozhoduje množství, kolik
potraviny sníte a výsledná glykemická nálož nebo ne?
Jak jsem již říkala, na tohle pravidlo musíme dbát.
Je to právě z důvodu, abychom udrželi kolísání cukru v krvi. Protože
každé větší zakolísání musí řešit slinivka miminka. A miminko má samozřejmě na
práci růst a správně se vyvíjet, ne se prát s cukrem.
Množství samozřejmě rozhoduje taky, i sacharidy jsou složitější cukry a déle se v těle zpracovávají. A tam už maminky váží potraviny, časem i odhadnou povolené množství, a pomáhají si často kalorickými tabulkami a následným měřením glukometru.
Koukám, že pravidel okolo GDM je poměrně dost :) Mají tyhle znalosti opravdu všichni doktoři u nás? Na webu jsem se totiž i setkala s dost protichůdnými názory nebo i celkem bizarními "jídelníčky pro GDM" :D
No upřímně, nechci se nikoho dotknout, ale přijde mi, že většina dia lékařů u nás je zaměřena na klasické diabetiky 1. a 2. typu a bohužel se dále vůbec nevzdělávají. Pak nás hází do jednoho pytle s klasickou cukrovkou a padají názory jako lačná do 10 je v pořádku, občas si dejte dort, ovoce jako druhou večeři,... Bohužel i někteří gynekologové mají staré informace a maminky na test nepošlou nebo vysoké hodnoty cukru v krvi u prvních odběrů dál neřeší. Ale pak narazíte i v malém městě na lékaře, který ví, co a jak. Osobně mám naštěstí dobrou zkušenost u obou těhotenství a dvou rozdílných doktorů, takže věřím, že bude lépe. A snad se začnou i jednotně řešit kontroly po porodu a prediabetes.
Těhotenství je samo o sobě náročným
obdobím plným změn a zjištění cukrovky člověku určitě nepřidá. Můžete upřímně
říct, jak jste to psychicky snášela???
Popravdě u prvního těhotenství jsem to obrečela,
chutě na sladké s dcerou byly a omezení ovoce taky není nejpříjemnější.
Ale dalo se to rozhodně 3 měsíce vydržet.
Teď se synem je to náročnější, protože jsem dietu v lehčí verzi držela i před, abych vůbec otěhotněla, a od potvrzení těhotenství jsem kromě diety musela nasadit kvůli lačné léky. Jsou dny lepší a horší, přeci jen 8 měsíců diety není chvilka. Ale za to zdravé miminko to stojí. Člověk si i trochu zvykne. Naštěstí rodina do mě nerýpe, abych si dala něco sladkého, což je velká výhoda.
Rodina a rýpat? Upřímně řečeno, nedovedu si představit, že by někdo rýpal a nutil Vám sladké, když zná Vaši situaci a rizika porušení diety. Nebo ano?
Dá
se říct, že Vám GDM dala i něco pozitivního? Naučila jste se třeba nová jídla,
zhubla jste, změnila přístup k životu,…?
Pozitivní na
GDM je opravdu váha. S dcerou jsem šla nakonec rodit jen s 6 kg navíc,
momentálně mám navíc jen 1 kg. Ale je to i o počáteční váze. Zvykla jsem si třeba
na nesladký pudink nebo štrůdl s jablky bez cukru a jím to vlastně tak i
mimo těhotenství. Dalším zvykem je čtení složení potravin a když mohu, sahám
spíše po těch bez cukru, kvalitnějších šunkách a podobně. A jí se u nás
pravidelně 4 nebo 5 jídel denně, jinak jsem hladová.
„A tak si dneska dám, pro jednou se
nic nestane!“ Tohle si asi říká někdy každý, kdo drží nějakou dietu. Ovšem
porušit dietu při GDM by asi nebylo ideální a pro miminko dokonce nebezpečné,
je to tak? Jaká rizika vlastně jsou, porušila byste dietu někdy?
U GDM je opravdu nutné dietu držet. To jednou se nic
nestane nemusí miminko zpracovat. U sladkého glukometr tu vysokou hodnotu
nechytí, protože u někoho může být za 10 minut, u jiného za 20 minut, to by
musela mít maminka nainstalovaný senzor na snímání pořád. U miminek, kde se
dieta porušuje, hrozí nedozrání orgánů, i když je miminko dostatečně velké,
hrozí úmrtí v děloze, po porodu. Je i větší riziko hyperaktivity, cukrovky
v dětském věku,… takže opravdu žádná sranda.
Porušit dietu se mi omylem povedlo, asi jako všem, hned
několikrát na začátku. Špatně přečtené složení produktu, vychytání zda mohu nebo nemohu mléčné ke
snídani apod.
„Díky bohu, že jsem našla Vaše másla!“
Tuhle větu dostáváme od slečen a paní s GDM opravdu často :-)
Jak jste nás našla Vy, vzpomínáte si ještě?
Díky bohu za
Vaše másla mám ve slovníku i já :) díky @mama_s_cukrovkou, kde jsem čerpala a stále velmi ráda čerpám nápady na jídlo,
jsem narazila i na Vaše másla, jsou to teď v červnu 2 roky a doporučuji
Vás, kudy chodím.
Při prvním těhotenství jsem si koupila noname arašídové máslo v drogerii - dalo se sníst, ale žádný požitek. Másla od Vás jsou požitkem! Děkuju za ně :)
Co
se týká másel, které máte nejraději a na co je všechno používáte? Předpokládám,
že Vám pomáhají zvládat chutě na sladké. Je jejich množství nějak omezené?
Nejraději mám Kešu s kávou a Oříškovou čokoládu. Vychutnávám si je buď jen na lžičku v rámci svačiny nebo si často peču tvarožník, na který jsou másla dokonalá. Přidávám k jogurtu a ovoci a teď mě láká i myšlenka na zkoušku čokoládových bonbonů naplněných máslem. Jako taková občasnost. Jinak s másly je to jako se vším, omezené doslova nejsou, ale všeho s mírou.
Másla
Nutspread jsou výjimečná v tom, že neobsahují přidaný cukr, žádná
sladidla, med, palmové oleje ani jiné přísady. V tom je asi pro GDM jejich
velká výhoda, že?
Přesně tak a je to výhoda i mimo GDM. Přeci jen cukr a sladidla jsou skoro ve všem na zlepšení chuti a to Másla Nutspread nepotřebují, jsou dokonalá už takhle.
Těhotenství
končí porodem – ovšem láska k našim máslům doufejme ne :D Je po porodu
s cukrovkou konec a tím pádem i konec se zdravým režimem :D? Jak se Vy
sama plánujete stravovat dál?
Tohle je
trochu složitější otázka. Někde se uvádí, že by se GDM dieta měla držet celé
šestinedělí, někde jsem četla dokonce rok po porodu, dost často se udává že porodem to končí. Bohužel české nemocnice dietu pro GDM neumí,
většinou maminky dostávají stravu jako klasický cukrovkář, což není úplná
výhra, ale snaží se.
Pamatuji si po prvním porodu, jak jsem se těšila na zákusky, teď to mám tedy stejně. Uvidíme, jak bude miminko náročné na jídlo a energii, ale protože po prvním porodu mi zůstalo prediabetes, ráda bych si alespoň část diety ponechala i po porodu. Dělám to pro své zdraví.
Na
závěr – chtěla byste maminkám s těhotenskou cukrovkou něco vzkázat, nějak
je psychicky podpořit nebo třeba pozvat k čerpání inspirace na Váš
Instagram?
Maminky, držte se, jste silnější, než si umíte představit a to zdravé miminko za tu chvíli nepohodlí stojí. Ne všichni lékaři umí s GDM pracovat, proto se nebojte hledat ty správné informace třeba na webu tehotenskacukrovka.cz nebo na IG profilu mama_s_cukrovkou. Sama někdy přidávám inspirace na jídlo na svém profilu aneta.a.any.dolik. Ještě bych ráda dodala, že děkuji taky Vám - nejenom za Vaše másla, ale i za osvětu ohledně GDM, kterou právě pomocí rozhovorů děláte :)
Já děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a zdraví :)!
PS: Naše starší rozhovory na téma těhotenská cukrovka najdete na našem webu v sekci Rozhovory ZDE:
Líbil se Vám článek? Chcete s námi také spolupracovat nebo nám napsat svůj příběh? Dejte nám o sobě vědět na nutspread@centrum.cz. Budeme se těšit!