Mirek Jandáček - WORLD VEGAN PRAHA: Oříškové máslo? Nevím, co na tom lidem chutná :)

Mirek Jandáček - WORLD VEGAN PRAHA: Oříškové máslo? Nevím, co na tom lidem chutná :)

Aneb úplně jiný rozhovor z úplně jiného úhlu pohledu - tentokrát s majitelem veganské prodejny World Vegan v Praze na Poříčí! V čem vidí přínosy veganství, jací zákazníci v obchodě převažují a podle čeho si vybírá, co ne/zařadí do sortimentu? Neskutečně zajímavý a obsáhlý rozhovor, o kterém možná budete hodně přemýšlet. Přejeme příjemné čtení!


1. Dobrý den, pane Jandáčku. Vést obchod se zdravou výživou – spoustě z nás

to zní jako splněný sen! Ale je to opravdu tak :)? V čem je Vaše práce úžasná a 

zajímavá a v čem naopak neskutečně náročná?

 

Je dobré mít na začátek investice, protože návratnost je u obchodu s

potravinami dlouhodobější. Když je nemáte, je to na úkor zákazníků i

Vašeho zdraví, jelikož se samozřejmě snažíte dělat práci za 3 a více lidí:-) Takže

aby obchod se zdravou výživou nebyl kontraproduktivní, doporučuji do toho

jít se silným a stabilním investorem. My měli štěstí na síť restaurací

Loving Hut (pozn. veganská restaurace sídlící přímo nad prodejnou).

Práce je to úžasná s pohledu ochrany zdraví, zvířat, ekosystému a také díky

vstřícným zákazníkům, kteří nám denně pomáhají při vývoji na všech možných

úrovních.

Nepříjemná je samozřejmě administrativa – je jí nad hlavu a odvádí nás od samotných

služeb ostatním, což nás baví nejvíce.

 

2. Váš obchod World Vegan na Poříčí v Praze je specifický tím, že je čistě

veganský. Dnes, kdy je populární každý týden jiná „dieta“ – paleo, raw, ketogenní a

podobně - můžete nám říci, proč právě veganství se Vám zdá nejprospěšnější? Jak jste

se k němu dostal, v čem Vám osobně pomohlo nebo Vás zaujalo, jaké jsou jeho hlavní

přínosy?

 

První impuls přišel od manželky - ona prostě miluje zvířata a tak je nejí :)

Tuhle spojitost jsem vždycky odsouval, ale nakonec jsem dospěl k tomu, že nejsem

schopen zabít ani myš, natož slepici, rybu nebo čuníka, takže bych

je také neměl jíst. Zároveň jsem přišel na to, že rostlinná strava je opravdu

chutná a nic mi vlastně nechybí. Pak teprve došlo na čtení studií, které upozorňují

i na zdravotní výhody veganství - např. Zázračná detoxikace Roberta Morseho nebo

Čínská studie pana doktora Campbela. S jejich zkušenostmi z desítek let

praxe jsem se ztotožňoval, tak jsem se do toho pustil ve svých 36 letech

naplno. Dnes je mi 49 a toto hodnotím jako druhé nejlepší rozhodnutí ve svém životě!

 

3. Myslíte si, že je veganství vhodné naprosto pro všechny? Víte o

někom, kdo by si tímto stylem stravování mohl ublížit nebo jsou to všechno jen řeči typu

„jedna paní povídala“ :)?

 

Myslím si, že i k veganství musí člověk dospět a vše si srovnat v hlavě – kdyby to dělal s

odporem nebo dokonce pod nátlakem, určitě by ubližoval sobě i

svému okolí. Vše se vším souvisí a odráží se to i v našem těle. Důležité je,

aby rostlinná strava byla správně poskládaná - pak ji považuji za energii

Slunce z první ruky, nikoliv až z druhé - to jsou právě živočišné produkty.

Zároveň jsem si vědom, že veganská strava není všelékem a konečným stádiuem,

ale vývojovým krokem na cestě k syrové stravě, frutariánství a brethariánství.

4. Váš typický zákazník před lety a dnes – v čem jsou si podobní, v čem se

liší? Chodí k Vám spíše sečtělí a vzdělaní lidé pro konkrétní produkty nebo je více

těch, co se snaží „jíst zdravě“, ale vlastně moc nevědí, jak na to? A tipuji správně, že

převažují ženy?

 

Ženy pravda převažují, více o sebe dbají. Muži chodí většinou až na radu

lékaře (ale i to je posun oproti minulosti) a ptají se, co budou tedy jíst, když

jim doktor zakázal maso??? No a k tomu slouží náš obchod, kde zároveň s

položenou otázkou vidí, že je rostlinné stravy nadbytek a dnes už je z čeho

vybírat - včetně nemléka, nesýrů a neřízků a neklobás:-)

Škála zákazníků je široká: od hubnoucích děvčat, přes sportovce až po

pankáče s čírem. Většina už ale ví, co hledá a to mne těší.

 

5. Pojem „zdravá výživa“ je dnes obrovsky nadužíván, za zdravé může výrobce

označit téměř cokoliv – často i produkty plné chemie, náhražek, umělých sladidel,..

Podle čeho se rozhodujete, co zařadit do nabídky: sledujete původ výrobků, složení,

případně ekologický dopad? Řídíte se spíše svým srdcem nebo požadavky zákazníků?

 

Tady máme jasně dané mantinely, které jdou nad mnohé zdravé výživy.

Nemůžeme tu mít třeba sušený nápoj plný éček. Karcinogenní aditiva k

nám nesmí, stejně tak hlídáme syntetickou chemii i v kosmetice a drogerii -

přes kůži si ubližujeme až příliš!!! Takže složení čtu už tolik let, že si

pomalu i já -  původně bystrozraký - budu muset pořídit brýle.

Naštěstí výrobci, kteří se mají čím pochlubit, už píší ingredience pěkně

výrazně.

V čem jsem uhnul, jsou sojové výrobky. Zpracování soji při

vysokých teplotách nepovažuji za zdraví přínosné, ale jsou zákazníci, kteří

na první místo staví němou tvář a teprve potom své zdraví, takže tu soju

chtějí, stejně jako výrobky obsahující cukr. Osobně ovšem za skutečně zdravou výživu

dnes už považuji jen prodejnu s ovocem a zeleninou a to ještě v bio

kvalitě:-) My jsme jen ukázka široké škály rostlinných výrobků.

6. Co je podle vás na stravování dnešní populace vůbec to nejhorší? Je to

právě živočišná strava nebo třeba palmový olej, ztužené tuky, nadbytek cukru,

éček,..? A neprospělo by nám všem jíst hlavně méně a jednodušeji? Asi se mnou budete

souhlasit, že člověk nepotřebuje jíst sojové „párky“, veganské „salámy“, chemické

proteinové tyčinky, přeslazené dortíky, byť jsou podle zásad raw diety,..

 

Je to nevědomost, co vše si přejídáním a kyselou stravou způsobuji. Tady

nemám na mysli kyselé okurky, ale přespříliš kyselé, tedy většinou vařené

stravy a málo té zásadité.

Přesně, jak říkáte Táňo. Méně a jednodušeji. A pokud chci více, najdu si to,

co můj organismus tolik nezatíží. Biom, tedy prostředí kolem střev snese

hodně, má zásadní vliv i na naše chování a symbolické utržení ucha bývá

fatální - bohužel už jsem to viděl a zažil mockrát. Stačila by nám kolikrát

setina energie na nápravu udělanou včas, než když nad signály těla mávám

rukou dlouhá léta.

Na prvním místě je pozitivní mysl - tedy, že já chci něco dělat, je se

uzdravuji a v tom je daleko větší síla, než když odevzdávám svou moc

druhým, tedy lékařům, pilulkám atd.

7. Co Vy a naše oříšková másla Nutspread :)? Máte nějaké vyloženě

nejoblíbenější? Patříte k lidem, kteří zbouchají kelímek na posezení nebo je berete spíše

jako příležitostný pamlsek?

 

No tady se Vám musím přiznat - mám kamaráda, který si vzal děvče z New

Yorku a to jí oříšková másla přirozeně a ve velkém množství a my pořád

marně přemýšlíme co jí na tom chutná:-)) Dnes už je to zdravá maminka

dvou dětí (veganka). To čoko-kokosové, si dám, ale je to pro mne energetická

bomba - nejsem kafař.

Smířil jsem se s tím, že to velké množství, které prodáme, používají

zákazníci na pečení. Neumím si představit, že to snědí jen tak na posezení.

To jde úplně mimo mě.

8. Mít na starosti celý chod prodejny – to je vlastně nikdy nekončící

kolotoč povinností.

Najdete si sám čas na přípravu zdravého a kvalitního jídla? Prozradíte našim

zákazníkům, co rád vaříte a jíte – nebo nějaký svůj oblíbený recept :)?

 

Dřív jsem nejraději vařil ovesnou kaši a špagety, v Thajsku jsem se pak naučil

zeleninový Padh Thai (rýžové nudle se zeleninou a ořechy, nakonec citron).

Časem jsem ale dospěl k jednoduchosti, takže dnes je to ovesná kaše zalitá

rostlinným lékem s rozinkami nebo kokosem. A ještě raději mám banán s

avokádem, ale rozmačkaný vidličkou :) mixér to úplně zkazí.

 

9. Je ještě něco, co byste chtěl doplnit nebo vzkázat našim čtenářům a

zákazníkům?

 

Mám výhodu rychlého trávení, takže se do mne vešlo hodně a zdánlivě bez

následků - celý jídelní lístek nebyl pro hladového plavce problém. Následky

byly na samé hraně odchodu z tohoto světa, takže radím, věnujte se signálům

svého těla včas a pracujte na změně negativních vzorců, které nosíme

nechtěně uložené v mysli. A jak zdůrazňuje Radkin Honzák, hledat mysl v

nitrolebečním prostoru, je stejně pošetilé, jako hledat fotbalisty v

televizoru.

 

Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů :)

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás