Cizrnovo-mrkvový chlebíček

DSC_0040.JPG

Hledáte koláč, který je opravdu jednoduchý, přitom opravdu zdravý a ještě dobrý :D? Pak je tohle něco pro Vás! Na pečení svých koláčů mám totiž poměrně jasné požadavky - musí být strašně dobré (co mi nechutná, to nejím), přitom bez pšenice (nejím lepek asi 8 let)jenom málo sladké (sorry, osladit jídlo umí fakt každý) a pokud možno taky rychle hotové (nerada čekám, až vykynou tři druhy těsta, udělá se sníh, šlehačka, karamel a ještě poleva :D).

Tohle všechno tenhle minimalistický koláč splňuje - a navíc je tak dobrý, že se z něj posadíte na zadek. Testováno na vlastní, rýmičkou osídlený nos!

Suroviny:

150 g čerstvé mrkve 

150 g uvařené cizrny

150 g bílého jogurtu

50 g mandlového másla Nutspread s perníkem

2 vejce

1 lžíce koření do perníku

40 g kokosového cukru

špetka soli, badyánu a vanilky

sýr cottage na dokončení

 

Mrkev a cizrnu zpracujeme v robotu, přidáme ostatní suroviny a nakonec zašleháme dvě vajíčka. Vlijeme do pekáčku vystlaného papírem na pečení a pečeme do zhnědnutí asi hodinu. Podáváme s kopečkem sýra cottage (ten už nijak nesladím), popraškem skořice a mrkvičky :)

Jak vidíte, v koláči není špetka mouky, přitom drží krásně pohromadě - díky vajíčkům a mandlovému máslu, které mu svou kořeněnou chutí dodává neskutečné grády.

Na vrch mrkvového dortu se sice běžně dává sladká poleva, ovšem na můj vkus je koláč sladký už dost a je mi příjemnější mít v kontrastu něco s neutrální chutí. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak Vám chutnalo!

Líbil se Vám recept? Ještě více zdravých a jednoduchých receptů najdete v mé knize Závislá na čokoládě!

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás