Víkendový rozhovor - Hana Holišová

Ať už jste kulturista v přípravě nebo maminka na mateřské, ať s našimi máslíčky hubnete, nabíráte nebo pečete na zakázku - láska ke kvalitnímu jídlu nás spojuje všechny:) 

Tentokrát vám stylově ke svatomartinské huse přinášíme rozhovor s nutriční terapeutkou ze Zubří Mgr. Hanou Holišovou. Jaké chyby ve výživě dělají její klienti nejčastěji, jak objevila oříšková másla a jak si připravit dokonalou a zdravou pomazánku z červené řepy? Čtěte a dozvíte se :)

1. Dobrý den, paní Holišová, děkuji, že jste si udělala čas na rozhovor s námi :) Prozraďte nám – proč zrovna výživové poradenství? Měla jste ke zdravé výživě a sportu blízko odmalička nebo to byla dlouhá a tvrdá cesta?

Dobrý den, já děkuji za příležitost :)

Ke studiu výživy jsem se dostala přes studium medicíny - již od dětství jsem si přála být lékařkou. Jenže studium medicíny pro mne nebylo jednoduché, tak jsem se musela rozhodnout pro jiný obor na Lékařské fakultě v Brně. Vybrala jsem si bakalářský obor nutriční terapeut, poté následoval magisterský obor nutriční specialista. Pokud bych tedy měla odpovědět na Vaši poslední otázku, pak to byla dlouhá a tvrdá cesta. Dnes jsem ale ráda, že jsem si zvolila správně :-)

2. Váš typický klient před lety a dnes – v čem jsou si podobní, v čem se liší? Jaký je asi nejčastější prohřešek, se kterým se setkáváte: lidé se přejídají nebo naopak hladoví, jedí moc sladkostí, fast foodů, nehýbou se,.. ??? A tipuji správně, že u vás převažují ženy :)?

Jelikož jsem absolvovala teprve v roce 2013, tak nemohu posoudit, jak vypadal typický klient před lety. Troufám si říct, že se od toho dnešního moc nelišil, pokud budeme brát v úvahu touhu po hubnutí :-) Jediný rozdíl možná vidím v dnešní přeinformovanosti. Síla internetu a sociálních sítí je v současnosti velmi výrazná a laik se mnohdy ztrácí v mase informací o výživě a hubnutí.

Nejčastějším prohřeškem, se kterým se v poradně setkávám, je asi konzumace sladkostí a tučných potravin (salámy, sladké pečivo s polevami či náplněmi). U klientů sleduji spíše nedostatečný příjem energie a nevhodné rozložení makroživin (sacharidů, tuků, bílkovin a vlákniny). Zejména u žen, které tvoří převážnou část mé klientely. Obecně se ženy v jídle podhodnocují a konzumují velmi málo bílkovin a naopak hodně nekvalitních sacharidů. Co se týká pohybu, většina mých klientů provozuje nějakou lehčí sportovní aktivitu. Pokud se ovšem objeví nesportující klient, vybíráme spolu vhodnou pohybovou aktivitu s přihlédnutím k jeho cílům a zdravotnímu stavu.  

3. A naopak – je nějaký běžný výživový „mýtus“, se kterým se stále potýkáte u svých zákazníků – například ovoce se smí neomezeně, po páté hodině se nesmí jíst a podobně? Narážíte často vysloveně na nějakou kuriozitu nebo problém?

S mýty se setkávám velmi často :) Nejčastěji slýchávám mýtus, že ovoce se nesmí jíst v odpoledních hodinách. Dále, že poslední jídlo by mělo být do 17-ti hodin. A poslední nejčastější je mýtus, že hlavní jídla se nemají konzumovat s přílohou.

4. Pojem „zdravá výživa“ je dnes obrovsky nadužíván, za zdravé může výrobce označit téměř cokoliv – často i produkty plné chemie, náhražek, umělých sladidel,.. Podle čeho se rozhodujete, co zákazníkům k jídlu doporučit a co ne?

Máte pravdu, pojem „zdravá výživa“ je v dnešní době hodně nadužíván. Snažím se klienty naučit číst etikety a vybírat potraviny co nejméně průmyslově zpracované. V nejlepším případě doporučuji lokální zemědělce či pěstitele. Jelikož žiji v srdci Beskyd, najít si lokálního producenta „domácích“ surovin je zde docela jednoduché. Samozřejmě ne každý má možnost nákupu potravin od farmářů, pak přichází v úvahu supermarket. Klientům zde doporučuji vybírat základní potraviny, ze kterých si mohou doma připravit lahodné pokrmy. 

Pokud zákazník netrpí nějakou potravinovou alergií nebo intolerancí, pak mu do jídelníčku zařazuji pokud možno vše: neslazené kysané mléčné výrobky, celozrnné pečivo, různé druhy obilovin, luštěniny, vejce, maso, ryby, alternativy masa a samozřejmě ovoce a zeleninu. Jsem zastáncem tvrzení, že jíst se má vše v přiměřeném množství, abychom docílili pestrosti jídelníčku.

5. Souhlasíte s tvrzením, že ve zdravém jídelníčku mají tuky své místo nebo je doporučujete radikálně omezovat? Smí si vaši klienti občas smlsnout i na oříškovém másle? A jak si má tuky dávkovat člověk, který by rád něco shodil?

Naprosto souhlasím s tvrzením, že do našeho jídelníčku zdravé tuky patří :)! Pokud netrpíme alergií na ořechy, pak je svým klientům velmi doporučuji, stejně jako jiné zdravé tuky - ořechová másla, avokáda a rostlinné oleje. I když chtějí zhubnout, dávám jim prostor na lžičku ořechového másla například do ranní obilné kaše. Pro každého klienta je dávkování tuků odlišné, každý má jiné cíle a jiné množství pohybu, ale obecně se snažím zákazníky naučit vybírat tuky z rostlinné říše. Živočišné tuky z kysaných mléčných výrobků, masa, vejce, šunky a ryb mají ale v jídelníčku také samozřejmě své místo. Jen moc nedoporučuji klientům přidávat si do jídel extra živočišné tuky jako je sádlo, tučná masa, uzeniny a paštiky. Pozor by si měli také dávat na skryté formy tuku v podobě nekvalitních cukrovinek, oplatků, různých sušenek atd.

6. Jak jste vlastně Vy sama objevila oříšková másla? Které máte nejraději a jak ho nejčastěji používáte?

Ořechová másla jsem znala dlouho, ale mojí velkou láskou se stala před dvěma lety, když jsem se chystala na své první závody v bodyfitness. Všichni z fitness branže konzumovali a vlastně stále konzumují nejrůznější kombinace másel. Na vaše másla jsem narazila náhodou na internetu, a byla to láska na první lžičku :) 

Pamatuji si, že po skončení závodů jsem si objednala tři kilová balení vašich másel a postupně jsem je zařazovala do receptů. Tehdy jsme měli širokou škálu vánočního cukroví z ořechových másel :-) 

Ořechová másla se stala součástí mého jídelníčku a mezi mé favority patřilo arašídové crunchy, potom kokosové - ale pak se objevilo kešu a to je on, mého srdce šampión! Ovšem nepohrdnu ani pistáciovým či mandlovým, prostě mám je ráda všechny. Vaše másla mají skvělou jemnou konzistenci, takže je mohou konzumovat senioři se zubní protézou, což oceňuje i moje babička :D

7. Starat se o spoustu zákazníků a radit ostatním  – to je vlastně nikdy nekončící kolotoč povinností. Najdete si sama čas na přípravu zdravého a kvalitního jídla? Co obecně ráda vaříte a jíte - a jak se na zdravou výživu tváří Vaše rodina?

Někdy je to náročné, ale snažím se připravovat pokrmy, jejichž příprava nezabere tolik času. Jednoduchou a rychlou přípravu pokrmů učím i své klienty. Není potřeba trávit dlouhé hodiny v kuchyni, stačí si jen dobře vybírat suroviny. V případě časové tísně volím třeba tofu s kuskusem, rýži s tuňákem, cottage s celozrnnými těstovinami a vše doplním zeleninou. 

Mám malé pravidlo – mít v každém jídle dne bílkovinu a kvalitní sacharid. V mé rodině milujeme nejrůznější druhy polévek. Vždy uvaříme velký hrnec a tak máme jistotu teplého pokrmu, který je pro mne v zimním období důležitý. Mezi mé oblíbené jídlo patří krůtí vývar, zelná polévka, hovězí maso na lesních hříbkách s rýží. Na zdravou výživu se moje rodina tváří už normálně, zvykli si a nemají s tím problém. Když chtějí něco, co nemám v oblibě, tak si každý uvaříme jídlo podle svých představ.

Podělím se zde také o svůj oblíbený recept z mojí kuchařky - Hummus z červené řepy s kešu máslem.

Ingredience:

1 velká do poloměkka uvařená červená řepa

1PL kešu másla Nutspread

1-2 stroužky česneku

1 PL sezamových semínek

1 PL citrónové šťávy

1 ČL čerstvě umletého pepře

2 PL sezamového oleje

Špetka soli

Postup:

Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na menší kusy a poté rozmixujeme dohladka. Do hladké směsi přidáme všechny ingredience a opět rozmixujeme. Hotová pomazánka se výborně hodí k semínkovým krekrům nebo čerstvému pečivu.

8. Je ještě něco, co byste chtěla doplnit nebo vzkázat našim čtenářům a zákazníkům?

Ano, chtěla bych vzkázat všem, aby při nakupování či čtení různých informací o výživě používali tzv. „zdravý selský rozum“. Stejně jako v životě, tak ani ve výživě není nic černé a bílé. Je důležité číst a vzdělávat se, ale vždy si z toho vybrat zlatý střed. A pamatujte - neexistuje zdravá potravina, ale zdravé množství :-)

Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů :-)!!!

Paní Hanu Holišovou najdete na adrese Nutri2Fit, Hamerská 712, 756 54 Zubří a samozřejmě také na facebooku

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás