Lenka Studníková, Electra Bakery: Raději čerstvé jablko, než pseudocukroví plné náhražek!

Lenka Studníková, Electra Bakery: Raději čerstvé jablko, než pseudocukroví plné náhražek!

Varování: Tento rozhovor nečtěte před spaním, jinak riskujete akutní touhu po vybílení ledničky :D Paní Lenka Studníková si otevřela před rokem v Uherském Hradišti moderní cukrářskou výrobnu Electra Bakery - a zájem o její dortíky, zákusky a cupcaky je ohromný. Proč? Vymýšlí si vlastní neotřelé recepty, vyrábí pouze z rostlinných surovin a především používá jenom ty nejkvalitnější ingredience - ano, včetně Oříškových másel Nutspread :) Zakázky na "dietní pseudosladkosti" odmítá a než aby si sama něco odepřela, raději si dá v posilovně pěkně do těla. Jak sladký život má cukrářka?


Dobrý den, paní Studníková, děkuji, že jste si udělala čas na rozhovor s námi. Jelikož pracujete jako cukrářka, nabízí se otázka – kolik už dneska máte v sobě cukru :)?

Hezký den, zdravím do světa skvělých oříškových másel, já děkuji vám za pozvání. Dnes je pondělí (rozhovor vznikal v pondělí, poznámka :) ) a vše se bude teprve péct a chystat, takže hladina cukru je zatím v normě :))

Řekla byste o sobě, že milujete sladké? Pečete si i sama pro sebe, mlsáte ráda čokoládu a dorty nebo Vám to nic neříká?

Sladké si ráda dám, ale že bych ho doslova milovala, to určitě ne. Paradoxně samotná čokoláda mě vůbec neláká, jsem spíše „buchtový“ typ. Na pečení sama pro sebe už ale nemám čas a při přípravě vše stále ochutnávám, takže pak už nevím, kam bych to dávala :D

Udržet si štíhlou postavu při pobíhání mezi dorty, zákusky, mísami s polevou a čokoládou – to je výzva! Jak to zvládáte :)?

Vždycky říkám, že cukrařina je dřina a ač se na první pohled nemusí zdát, je to fyzicky velmi náročné. Asi tak jako každá činnost, kde něco vyrábíte ručně. Být denně téměř 12 hodin na nohou a jak říkáte, pobíhat mezi dorty a zákusky, to už nějakou tu kalorii spálíte :)

Navíc pravidelně navštěvuji naši místní tělocvičnu, kde nás trenér vůbec nešetří, takže neřeším, jestli jsem měla o kousek sladkého více nebo méně.

Mít vlastní cukrářskou výrobnu v tak mladém věku (paní Studníkové je 29 let, poznámka), to není úplně obvyklé. Chtěla jste být cukrářkou od malička nebo to vzniklo až později a náhodou? Jak dlouho už v Uherském Hradišti působíte?

Cukrářkou jsem od malička vůbec nechtěla být, myslím, že mě to ani nenapadlo. Určitě některé kolegyně z oboru začaly podnikat i v mladším věku. Mám vystudovanou obchodní akademii, ale v ekonomii jsem se nezhlédla a pečení mě vždycky bavilo, tak jsem to nechala pár let uležet a později se vrátila zpět do školních lavic pro výuční listy potřebné pro vznik živnosti.

V září oslavíme první narozeniny naší malé výrobny :)

Nekalosoutěžní jednání, kopírování produktů od složení po název – s tím vším jsme se už bohužel na poli zdravé výživy setkali. Je v cukrařině situace podobná nebo to takto nevnímáte? Setkala jste se už někdy už s kopiemi svých produktů a postupů u konkurence?

Upřímně si myslím, že cukrařina je tak velké odvětví a já jsem natolik malá ryba v rybníce, že kopírování svých výrobků se bát nemusím.  

Navíc moje výrobky i technologické postupy jsou velmi odlišné od klasických postupů, takže se nebojím, kdyby náhodou chtěl někdo něco napodobit, že zdánlivě stejný dezert by měl i stejnou chuť nebo strukturu. Ale samozřejmě o téhle problematice vím a do budoucna tomu budu předcházet.

„Podtitulem“ Vaší cukrárny Electra Bakery je „moderní cukrářská výroba“. Vymýšlíte si tedy sama vlastní moderní recepty nebo se věnujete i klasické cukrařině? Případně se inspirujete tradičními výrobky, ale děláte je v lehčím, modernějším provedení?

Klasickou cukrařinu, kterou vídáme běžně v cukrárnách, nedělám. Chci lidem ukázat, že jsou tady chutě i výrobky, které třeba nikdy nezkusili a dokáží je vystřelit úplně na jinou úroveň.

Mám svoje základní recepty, ze kterých následně vycházím a přemýšlím, jak je dál kombinovat. Teď mám třeba v hlavě řezy, které se vyrábí už x let, vím, z čeho zhruba budou, a přemýšlím, co jim dál dodat, aby měly větší šmrnc. Tak uvidíme, co z toho vyjde :))

Zaujalo mě, že vše vyrábíte pouze z rostlinných surovin. Peču ráda a často, ale bez vajíček bych toho moc neupekla :) Jak si s tímhle umíte poradit Vy? Máte osvědčené tipy – samozřejmě takové, které můžete a chcete prozradit?

U vajíček bohužel neexistuje náhrada, která by fungovala v každém případě. Záleží, jakou funkci chcete, aby plnily. Jestli se mají vyšlehat nebo pojit těsto.

Osobně náhradu za vajíčka používám minimálně a mnohdy nejsou ani potřeba. Kynutá i litá těsta drží pomocí lepku obsaženého v pšeničné mouce.

Pokud chci vyšlehanou hmotu jako bílek, použiji aquafabu – nálev z cizrny, který je už všeobecně znám, nebo bramborový protein. Jen u proteinu už musíte trochu vědět, jak funguje. Obojí plní naprosto skvěle náhradu za vaječný bílek.

Umíte spočítat, kolik položek máte v sortimentu? Máte nějakou stálou nabídku nebo vyrábíte každý den úplně něco jiného, případně obměňujete nabídku podle sezóny? A máte třeba i nějakou kuriozitu nebo netradiční příchuť dortu nebo zákusku?

Přesně spočítané je nemám, ale podle množství času, který mi trval je všechny umístit na nové webové stránky, jich je poměrně hodně :))

Stálá nabídka je zveřejněná na webových stránkách, a protože peču pouze na objednávku, peču každý den něco jiného :) S každou sezónou přichází nové limitované příchutě. Teď frčí hodně ovoce, na podzim to zase bude dýně, skořice, karamel,…

Netradičních příchutí máme hodně, může to být například pan Preclík, který je ze solených preclíků a vašeho skvělého arašídového másla nebo třeba banánová tartaletka, která je hodně exotická.

Až pojedu v létě přes Uherské Hradiště, co bych si u Vás měla dát? Poraďte mi nějaké tři své trháky, které vystřelí do nebe třeba i naprostého odpůrce sladkostí :)?

Mezi zákazníky je nejoblíbenější Míša dort, ale pokud byste chtěla něco méně známého, doporučuji pistáciový dort s jahodami, banánovou tartaletku a čokoládovou pěnu. S touhle trojkou se dostanete do úplného sladkého nebe :))

Dnešní trendy ve výživě mluví jasně – všechno musí být zdravé, lehké a dietní. To ale s dobrou a poctivou cukrařinou nejde moc dohromady, že? Máte hodně požadavků od zákazníků například na lowcarb zákusky bez cukru, slazené pouze ovocem atd.? Jak se k tomu stavíte? Vyhovíte svým zákazníkům nebo je učíte, že mlsání je prostě sváteční věc :)?

Přesně jak říkáte, zdravé a dietní nejde s kvalitní cukrařinou dohromady. Požadavky na lowcarb, bez cukru a podobně jsem už měla, ale po svých zkušenostech je již odmítám. Mám nastavenou určitou úroveň kvality a tady výsledný výrobek nevypadal ani nechutnal tak, jak by měl. Pokud chci někoho obdarovat nebo si opravdu pochutnat, tak není nad klasický dezert.

Jestli chci něco zdravého, tak si dám raději čerstvé jablko než vytvářet nějaké pseudokombinace. Jak se říká, jeden salát ještě nikoho neuzdravil, stejně jako jeden dort nikomu neublížil.

Asi se shodneme na tom, že kvalitní suroviny jsou základem úspěchu – proto máme velkou radost, že součástí Vašich výrobků jsou i naše másla Nutspread. Vzpomenete si ještě, jak dlouho je už znáte a jak jste je vlastně objevila? Jak složité bylo vychytat správnou dávku máslíček do Vašich nádherných dortů? Jelikož jde o 100% ořechové pasty, které neobsahují cukr, sladidla ani žádná éčka, s navoněnými a naslazenými průmyslovými příchutěmi a polotovary se mohou asi dost těžko srovnávat, že?

Přesně tak, kvalitní suroviny jsou základ. Nutspread znám už několik let, řekla bych, že jsem vás objevila na internetu, když jsem hledala větší balení ořechových másel.

Dávkuju vás vždy od oka, správná dávka je taková, když je tam toho prostě dost :))

Kolem arašídových pomazánek z obchodů chodím obloukem, to by se snad nemělo ani prodávat. Jednou jsem zkusila máslo i od jiného výrobce, konkrétně kokosové, protože mělo o něco nižší cenu (pardon), ale hned mi to bylo divné, jak je to možné! A taky skončilo v koši, protože se to prostě nedalo jíst a podle chuti bych neuhádla, že je to z kokosu.

Dáte si občas ráda i samotné ořechové máslo jen tak na chuť? Nebo je berete jako čistě výrobní surovinu :)? Které Vám osobně chutná nejvíce?

Mimo do výroby si ořechové máslo dávám i každé ráno do snídaňové ovesné kaše, při cvičení je to skvělý zdroj proteinů. Mám spoustu vašich příchutí, takže je hezky střídám :) První favorit byl mandlový perníček a teď si ujíždím zase na Kešu s kávou, to se vám opravdu povedlo!

Je před námi léto, na co se momentálně nejvíc těšíte? Dáte si také pohov od trouby a budete se sama péct někde na sluníčku nebo Vás pracovní zápal ani o prázdninách neopustí?

Těším se na všechny gastro festivaly, kterých se budeme účastnit, a nabídneme lidem spoustu našich dortíků. Z opalování jsem už asi vyrostla, teď se peču hlavně v práci :)) Ale baví mě turistika a výšlapy po horách, takže nějaké prodloužené víkendy v přírodě určitě budou.

Závěrem – prozradíte nám nějakou novinku do budoucna  – chystáte třeba novou příchuť výrobku, prodejnu, účast v cukrářské soutěži nebo něco úplně jiného (tajného :-) )?

Novinku bych vám ráda prozradila, ale bohužel žádnou momentálně nevím :)) Dávám věcem volný průběh a ono to vždy přijde samo. Samozřejmě nějaké plány jsou, ale na zveřejnění je ještě příliš brzy :)

Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů :-)!!!

Děkuji za pozvání, vám také ať se skvěle daří :))


Máte chuť na zákusek :)? Ani se nedivíme! Mrkněte na web Electra Bakery a určitě si vyberete! Instagram Electra Bakery najdete ZDE

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás