Proteinový = zdravý? Nenechte se napálit!

DSC_0087.JPG

Milí zákazníci,

 

myslíte si, že vše, na čem je nálepka „protein“, znamená automaticky zdravé nebo dietní jídlo? Nenechte se zmýlit – zdaleka ne vše proteinové je opravdu zdravé – a především ne vždycky se něco takového vyplatí :D Obohacovat potraviny o bílkoviny neboli proteiny dává určitě smysl – bílkoviny jsou základní složkou výživy a nemůžeme bez nich fungovat. Je ale třeba vědět, že bílkoviny tady byly vždycky a můžete je v pohodě získat ze základních potravin – masa, mléka a mléčných produktů, vajec, ořechů, luštěnin a ryb.

Pod záminkou vysoké ceny se ovšem stalo módní záležitostí označovat za proteinové cokoliv, i když se daná potravina v ničem neliší od běžné. Například nemá smysl kupovat „proteinový tvaroh“, když má naprosto totožné množství bílkovin jako „neproteinový tvaroh“, stejně tak je hloupost dávat spoustu peněz za „proteinovou tyčinku“ nebo „proteinovou kaši“, která má ve finále pár gramů nekvalitních bílkovin v podobě dejme tomu sojové mouky, ovšem její hlavní složkou jsou cukry a ztužené tuky.


Daleko lepší – a lacinější – službu Vám v tomto případě udělá obyčejná tyčinka nebo kaše z vloček za pár korun, do které si sami přimícháte tvaroh nebo vejce. 

Kvalita bílkovin je druhá věc, kterou byste si měli pohlídat: označení „proteinové“ není ničím definované a je jenom na Vás, abyste si pečlivě pročetli složení každého produktu a zvážili, zda je opravdu nezbytné kupovat si pro pár gramů proteinů výrobek se složením delším než telefonní seznam, navíc plný éček, umělých sladidel a dochucovadel. Samozřejmě jsme všichni jen lidi a občas je fajn si na něčem takovém smlsnout, není ale ideální stavět jídelníček na vysoce průmyslově zpracovaných výrobcích.

Totéž se pochopitelně týká i ořechového másla – ořechy a arašídy jako luštěnina jsou také zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin – jelikož je to ovšem jejich přirozená vlastnost, nebylo by správné a především ani legální označovat naše másla za „proteinová“. Na máslech Nutspread proto označení „proteinové“ opravdu nenajdete, přesto Vašemu tělu bílkoviny dodají.

Přejeme Vám, aby Vám naše másla nadále chutnala a abyste se v honbě za ideálními potravinami neztratili a zachovali si zdravý rozum – a to nejenom v létě :)

Líbil se Vám článek? Více tipů a rad, jak správně jíst, najdete také v knize Závislá na čokoládě!

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás