Půlka ledna je za námi – a Vaše novoroční předsevzetí zhubnout se vytratilo někam do nenávratna? Místo zdravých krabiček si do práce opět nosíte čokoládové tyčinky a místo masa a zeleniny si dáváte večeři párky v rohlíku nebo mraženou pizzu? Dříve, než nad sebou zlomíte definitivně hůl a znovu odložíte snahu o zdravější život na jaro, léto nebo neurčito, zkuste použít moje tipy, které Vás opět nakopnou :)
Začněte
bílkovinami
Taky
se na Vás ze všech stran valí potraviny plné proteinu? Ono to samozřejmě dává smysl
– bílkoviny jsou velmi důležité, protože Vás na déle zasytí a déle se tráví – zvlášť
při hubnutí je fajn je mít opravdu v každém jídle, aby Vás pořád nehonila
mlsná. Nebojte se dát si i 2 g bílkovin na kilo Vaší váhy. Podstatné jsou ovšem
dvě věci: Přijímejte je z celistvých potravin (maso, vejce, ryby, luštěniny)
a ne z proteinových tyčinek, sušenek a pudinků – plnohodnotných bílkovin
mají tyhle věci minimálně, zato spoustu náhražek a umělých sladidel, které Vaši
chuť na sladké ještě více rozjedou. A druhá vychytávka? Pokud na Vás jde hlad
nebo „chuť na něco“, dejte si bílkovinovou potravinu jako první! Řekněme, že
máte neodolatelnou chuť na Snickersku. Ok, řekněte si, že si kousek dáte – NAPŘED
ale sníte třeba vajíčko, kus okurky, pár lžic tvarohu, sýra atd. Výsledkem
bude, že se nasytíte a ve finále Vás možná na tu tyčinku i přejde chuť – a pokud
nepřejde, určitě jí nespořádáte tolik jako na úplně prázdný žaludek. Vyzkoušejte
to – fakt to funguje!
Necpěte
se – degustujte!
Jak
zhubnout? Zní to asi paradoxně: Staňte se gurmány :) Kolikrát do sebe nějaké
jídlo bezmyšlenkovitě nacpete a za chvíli ani nevíte, že jste něco jedli?
Zkuste to jinak – jezte jen u stolu a jídlo si vychutnejte pomalu a v klidu!
Užijte si všechny barvy a vůně a nemíchejte všechno dohromady, nepřerážejte okamžitě
pokrmy tunou soli, dobré maso kečupem, zeleninu dresinkem a brambory tatarkou
:D Zkuste brokolici vařenou v páře nebo maso místo smažení jen tak
pošírované ve vodě – budete překvapeni, jak skvěle to chutná! Zamilujte se do
opradových chutí potravin, sice to chvíli trvá, ale stojí to za to! Za pár týdnů
si vaše tělo začne samo říkat o mrkev, o čerstvá jablka nebo pečený lilek se
sýrem… Zkusíte to?
Dejte
šanci novým potravinám
Proč
jsem byla kdysi tlustá? Protože jsem neznala zdravé a zároveň dobré potraviny. Pod
pojmem zelenina jsem měla zažitou pouze levnou mraženou směs hrášku a kukuřice,
jediným zdrojem bílkovin pro mě byl sýr „cihla“ a vrcholným gurmánským zážitkem
rohlík s taveňákem a nanuk. Pokud jsem chtěla hubnout, zbylo mi jenom
hladovět - což samozřejmě nikdo dlouho nevydrží, takže kila šla neustále nahoru.
Až dnes, kdy znám takové lahůdky jako třeba kuřecí srdíčka pečená s fenyklem
(strašně dobré, přitom za pár korun), tvaroh s oříškovým máslem nebo
batáty s čerstvým sýrem cottage a bylinkami, můžu jíst dosyta, a přitom
klidně ještě hubnout. Podmínkou ale samozřejmě bylo jít do obchodu, sebrat
odvahu koupit si něco nového a prostě to uvařit – ať už podle fantazie nebo
podle kuchařek. Zvládla jsem to ve dvaceti letech – takže nebuďte jako malí a
zkuste to taky :)! Dejte si závazek, že každý týden zkusíte 5 nových potravin. Ztratit nemáte co – maximálně kila navíc :)
Zjednodušte
si vaření
Vařit
doma čerstvé jídlo je podle mě naprostý základ i při nedostatku času – víte, co
tam dáváte, a máte kontrolu nad tím, kolik čeho sníte. A co jsem si poslední
dobou strašně oblíbila? Jídla z jednoho hrnce! Možná tomu nevěříte, ale z pár
surovin můžete vykouzlit celodenní menu a to navíc úplně bez práce. Stačí dát
třeba do hrnce krkovici, mrkev a houby a dvě hodiny vše vařit – máte hrnec
výborného vývaru, šťavnaté uvařené maso, část zeleniny můžete rozmixovat na
polévku a z části udělat ještě pomazánku. A to vše se uvaří bez vašeho
dozoru. Není to náhodou ještě jednodušší než vařit špagety a zvlášť smetanovou omáčku,
mazat chleby paštikou a tak dále :)?
Nesrovnávejte
se s ostatními
Každý jsme jiný a každý máme jiné potřeby – někomu vyhovuje 6 malých jídel denně, někomu stačí 2. Někdo nepotřebuje snídat, jiný nerad jí před spaním, někdo nemá rád studenou zeleninu, jiný tepelně upravenou, někdo musí mít denně maso, jinému stačí jednou týdně. Důležité je najít, co vyhovuje Vám a nesrovnávat se s ostatními – když Vám sousedka řekne, že jediné, po čem zhubnete, je ketodieta a běhání, je to samozřejmě nesmysl, cest ke spravné váze je nepočítaně. Vyzkoušet si všechno, co Vás láká, je fajn, slepě se držet toho, co nefunguje a nevyhovuje, je blbost. U hubnutí sice platí, že trpělivost je základ, na druhou stranu – jen blázen dělá pořád totéž a očekává jiný výsledek. Proto neměňte, co funguje, ale udělejte změnu, když něco nefunguje :)
Jezte
u stolu
Prosím
jednu otázku – proč jíte pizzu, když běžíte na tramvaj? Proč hltáte párek v rohlíku
při nakupování? Proč do sebe ládujete sýr ve stoje u ledničky? Neříká se náhodou
„čas k jídlu, čas k dílu“? Jako jakákoliv jiná činnost, i jídlo by mělo
mít, řekněme určitě kulturu – při hubnutí to platí dvojnásob. Chápu, že ne každé
jídlo si můžete vychutnávat, jak byste si přáli, na druhou strnau, myslíte si,
že pro Vaše zdraví, postavu a trávení je dobré jíst za pochodu? Komu tím prospějete
:D? Nikdo z Vás asi není takový „ředitel zeměkoule“ aby se nemohl najíst
jako člověk. To znamená u stolu, bez čtení, scrolování na instagramu, ťukání do
počítače a tak dále. Zkuste zavést jen tuto malou změnu a nejezte za pochodu,
ale naopak maximálně vědomě. Uvidíte, že si pak jídlo vychutnáte mnohem líp a
sníte ho méně :)
Tak co, pomohly Vám mé novoroční tipy? Co Vám dělá při hubnutí největší problém? Napište mi do mé poradny, ráda Vám pomůžu!