6 úplně nových tipů na hubnutí

6454c72b-6cd9-40ed-a4e7-29366051f842.jpg

Půlka ledna je za námi – a Vaše novoroční předsevzetí zhubnout se vytratilo někam do nenávratna? Místo zdravých krabiček si do práce opět nosíte čokoládové tyčinky a místo masa a zeleniny si dáváte večeři párky v rohlíku nebo mraženou pizzu? Dříve, než nad sebou zlomíte definitivně hůl a znovu odložíte snahu o zdravější život na jaro, léto nebo neurčito, zkuste použít moje tipy, které Vás opět nakopnou :)

Začněte bílkovinami

Taky se na Vás ze všech stran valí potraviny plné proteinu? Ono to samozřejmě dává smysl – bílkoviny jsou velmi důležité, protože Vás na déle zasytí a déle se tráví – zvlášť při hubnutí je fajn je mít opravdu v každém jídle, aby Vás pořád nehonila mlsná. Nebojte se dát si i 2 g bílkovin na kilo Vaší váhy. Podstatné jsou ovšem dvě věci: Přijímejte je z celistvých potravin (maso, vejce, ryby, luštěniny) a ne z proteinových tyčinek, sušenek a pudinků – plnohodnotných bílkovin mají tyhle věci minimálně, zato spoustu náhražek a umělých sladidel, které Vaši chuť na sladké ještě více rozjedou. A druhá vychytávka? Pokud na Vás jde hlad nebo „chuť na něco“, dejte si bílkovinovou potravinu jako první! Řekněme, že máte neodolatelnou chuť na Snickersku. Ok, řekněte si, že si kousek dáte – NAPŘED ale sníte třeba vajíčko, kus okurky, pár lžic tvarohu, sýra atd. Výsledkem bude, že se nasytíte a ve finále Vás možná na tu tyčinku i přejde chuť – a pokud nepřejde, určitě jí nespořádáte tolik jako na úplně prázdný žaludek. Vyzkoušejte to – fakt to funguje!

Necpěte se – degustujte!

Jak zhubnout? Zní to asi paradoxně: Staňte se gurmány :) Kolikrát do sebe nějaké jídlo bezmyšlenkovitě nacpete a za chvíli ani nevíte, že jste něco jedli? Zkuste to jinak – jezte jen u stolu a jídlo si vychutnejte pomalu a v klidu! Užijte si všechny barvy a vůně a nemíchejte všechno dohromady, nepřerážejte okamžitě pokrmy tunou soli, dobré maso kečupem, zeleninu dresinkem a brambory tatarkou :D Zkuste brokolici vařenou v páře nebo maso místo smažení jen tak pošírované ve vodě – budete překvapeni, jak skvěle to chutná! Zamilujte se do opradových chutí potravin, sice to chvíli trvá, ale stojí to za to! Za pár týdnů si vaše tělo začne samo říkat o mrkev, o čerstvá jablka nebo pečený lilek se sýrem… Zkusíte to?

Dejte šanci novým potravinám

Proč jsem byla kdysi tlustá? Protože jsem neznala zdravé a zároveň dobré potraviny. Pod pojmem zelenina jsem měla zažitou pouze levnou mraženou směs hrášku a kukuřice, jediným zdrojem bílkovin pro mě byl sýr „cihla“ a vrcholným gurmánským zážitkem rohlík s taveňákem a nanuk. Pokud jsem chtěla hubnout, zbylo mi jenom hladovět - což samozřejmě nikdo dlouho nevydrží, takže kila šla neustále nahoru. Až dnes, kdy znám takové lahůdky jako třeba kuřecí srdíčka pečená s fenyklem (strašně dobré, přitom za pár korun), tvaroh s oříškovým máslem nebo batáty s čerstvým sýrem cottage a bylinkami, můžu jíst dosyta, a přitom klidně ještě hubnout. Podmínkou ale samozřejmě bylo jít do obchodu, sebrat odvahu koupit si něco nového a prostě to uvařit – ať už podle fantazie nebo podle kuchařek. Zvládla jsem to ve dvaceti letech – takže nebuďte jako malí a zkuste to taky :)! Dejte si závazek, že každý týden zkusíte 5 nových potravin. Ztratit nemáte co – maximálně kila navíc :)

Zjednodušte si vaření

Vařit doma čerstvé jídlo je podle mě naprostý základ i při nedostatku času – víte, co tam dáváte, a máte kontrolu nad tím, kolik čeho sníte. A co jsem si poslední dobou strašně oblíbila? Jídla z jednoho hrnce! Možná tomu nevěříte, ale z pár surovin můžete vykouzlit celodenní menu a to navíc úplně bez práce. Stačí dát třeba do hrnce krkovici, mrkev a houby a dvě hodiny vše vařit – máte hrnec výborného vývaru, šťavnaté uvařené maso, část zeleniny můžete rozmixovat na polévku a z části udělat ještě pomazánku. A to vše se uvaří bez vašeho dozoru. Není to náhodou ještě jednodušší než vařit špagety a zvlášť smetanovou omáčku, mazat chleby paštikou a tak dále :)?

Nesrovnávejte se s ostatními

Každý jsme jiný a každý máme jiné potřeby – někomu vyhovuje 6 malých jídel denně, někomu stačí 2. Někdo nepotřebuje snídat, jiný nerad jí před spaním, někdo nemá rád studenou zeleninu, jiný tepelně upravenou, někdo musí mít denně maso, jinému stačí jednou týdně. Důležité je najít, co vyhovuje Vám a nesrovnávat se s ostatními – když Vám sousedka řekne, že jediné, po čem zhubnete, je ketodieta a běhání, je to samozřejmě nesmysl, cest ke spravné váze je nepočítaně. Vyzkoušet si všechno, co Vás láká, je fajn, slepě se držet toho, co nefunguje a nevyhovuje, je blbost. U hubnutí sice platí, že trpělivost je základ, na druhou stranu – jen blázen dělá pořád totéž a očekává jiný výsledek. Proto neměňte, co funguje, ale udělejte změnu, když něco nefunguje :)

Jezte u stolu

Prosím jednu otázku – proč jíte pizzu, když běžíte na tramvaj? Proč hltáte párek v rohlíku při nakupování? Proč do sebe ládujete sýr ve stoje u ledničky? Neříká se náhodou „čas k jídlu, čas k dílu“?  Jako jakákoliv jiná činnost, i jídlo by mělo mít, řekněme určitě kulturu – při hubnutí to platí dvojnásob. Chápu, že ne každé jídlo si můžete vychutnávat, jak byste si přáli, na druhou strnau, myslíte si, že pro Vaše zdraví, postavu a trávení je dobré jíst za pochodu? Komu tím prospějete :D? Nikdo z Vás asi není takový „ředitel zeměkoule“ aby se nemohl najíst jako člověk. To znamená u stolu, bez čtení, scrolování na instagramu, ťukání do počítače a tak dále. Zkuste zavést jen tuto malou změnu a nejezte za pochodu, ale naopak maximálně vědomě. Uvidíte, že si pak jídlo vychutnáte mnohem líp a sníte ho méně :)

Tak co, pomohly Vám mé novoroční tipy? Co Vám dělá při hubnutí největší problém? Napište mi do mé poradny, ráda Vám pomůžu!


 

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás