Máte pocit, že jíte docela zdravě,
nepřejídáte se, necpete se sladkým a váha stejně nejde dolů? Místo flákoty
v restauraci si dáte „salát“, místo limonády „čaj“ nebo „džus“, na svačinu
jenom „zobete ovoce“? Možná si neuvědomujete spoustu zbytečných chyb, které
děláte – neboť i zdánlivě zdravé potraviny mohou být zákeřné, nemluvě o
tekutých kaloriích. Čtěte, čemu se vyhnout!
„Domácí limonády“a „freshe“
Klišé všech restaurací posledních
let? Domácí limonáda! Ač ten název může evokovat babičku, která šla ráno
natrhat čerstvé jahody, aby z nich připravila lahodný a zdravý ovocný
nápoj, realita je prostě taková, že si kupujete drahý cukr ve skleničce. Dost
podobně jsou na tom i džusy a různé smoothie a freshe – ač nemáme absolutně nic
proti čerstvému ovoci, dávat si ho v tekuté formě není úplně šťastný
nápad: takové množství, jako je v nápoji, byste na posezení těžko snědli,
ovoce zbavené slupek a vlákniny Vás vůbec nezasytí, a navíc jsou tyto nápoje
často obohacené o cukr, mléko, datle a další suroviny, které z něj
v podstatě dělají kalorické „jídlo“, aniž by někoho z nás napadlo o
něm takhle uvažovat. Máte-li tento typ drinků hodně rádi, můžete si to
zakomponovat do svého denního příjmu a udělat si z toho spíše odměnu, ale
určitě nedoporučujeme to brát jako běžné „pití“ na každodenní bázi…
Saláty
Salát? Rozhodně to nejzdravější a
nejdietnější jídlo, které si můžete v restauraci dát, že? Pokud si tohle
myslíte, tak pozor – není salát jako salát a málokterý je opravdu dobrou
volbou. Aby byl salát vyváženým jídlem, po kterém nemáte za hodinu hlad, měl by
v sobě kromě zeleniny mít také přiměřenou dávku bílkovin a zdravých tuků.
Bohužel s čím se často v restauracích setkáváme, jsou sacharidy ve
formě smažených krutonů a tuky ve formě majonézy nebo dresinku plného nepříliš
vhodných kuchyňských olejů. A jakkoliv to zní drsně, mísa plná mastných listů
se smaženým chlebem opravdu není zdravé ani nízkokalorické jídlo – ve
skutečnosti byste na tom byli opravdu často nutričně lépe, kdybyste si místo
„dietního salátu“ dali normální oběd typu vepřová panenka s brambory.
Nechte si salát na doma, kde máte jeho přípravu pod kontrolou a
v restauraci volte raději jednoduché jídlo plné bílkovin, zasytí Vás to
daleko lépe.
Pečené čaje
Zatímco klasický sypaný čaj, ideálně
ještě bylinkový, je rozhodně zdraví prospěšný, pečený čaj představuje opět
jenom koncentrovanou nálož cukru pro Váš organismus. Na tom samozřejmě není nic
špatného, je ovšem zase třeba takovou věc považovat spíše za sladkost, a ne za
součást pitného režimu. Ideální je dát si takový čaj při nějaké sportovní
aktivitě namísto abyste ho popíjeli průběžně celý den. Protože upřímně, aby Váš
krevní cukr pořád nelítal nahoru a dolů, měli byste nechat trávení mezi jídly
odpočívat a neposílat pořád do žaludku další a další dávky cukru. Jídlo by mělo
mít nějaký řád, nějaký začátek a konec – a neustálý přísun cukru dost vyčerpává
Vaši slinivku. Napadlo Vás to někdy?
Umělá sladidla
Pro dietáře to zní jako pohádka – osladím si kávu, čaj nebo tvaroh nekalorickým sladidlem a můžu toho sníst nebo vypít hektolitr! Bohužel nebo bohudík, tak jednoduché to není – Vaše tělo není tak hloupé, aby si dalo namluvit, že něco, co jíte, má 0 kalorií. Sladká chuť automaticky spouští trávení a chuť na další sladkou chuť – a jelikož očekávaný cukr nepřichází, tělo Vás nutí jíst víc a víc – koneckonců i myši, které byly při pokusech krmené umělými sladidly, přibíraly na váze daleko rychleji. Navíc umělá sladidla ničí Váš mikrobiom, a ten sám o sobě má velký vliv na hubnutí a chuť či nechuť na sladká jídla. Když přihlédneme ke karcinogenním účinkům sladidel – stojí Vám to za to? Mnohem lepší bude zaměřit se na čerstvé jídlo a minimalizovat slazení obecně nebo si prostě s mírou dopřát úplně obyčejného zákusku nebo zmrzliny. Musíte ovšem chtít!
Na tomto místě bychom také chtěli dodat, že žádné z ořechových másel Nutspread neobsahuje ani cukr ani umělá sladidla - protože jenom tak je ořechové máslo opravdu zdravou volbou a ne pseudozdravým tlamolepem. Trváme prostě na kvalitě bez kompromisů!
Uzobávání
Je jedno, jestli Vám vyhovuje jíst 3x
denně nebo třeba 6x – nicméně pokud si stanovíte nějaký režim, tak se ho držte
a mezi jídly nic nejezte. Pít můžete čistou vodu nebo neslazený čaj a kávu –
vše ostatní je jídlo. Proto po jídle skliďte vše ze stolu a případná lákadla z Vašich
očí a do dalšího jídla zapomeňte na to, že si budete nabírat bonbony z mísy
na stole, upíjet kávu se šlehačkou, „zobat“ popcorn, olivy nebo hroznové víno.
Nechte mezi jídly tělo trávit, i když to pro Vás může být zpočátku těžké. Jakmile
se ale naučíte se být důslední, odměnou Vám bude lepší trávení, zdraví i
postava!
Jak se Vám líbil článek? Které tipy
Vás nejvíce překvapily? Více najdete také v knize Závislá na čokoládě nebo
e-booku Nezávislá na čokoládě na našem webu :)